Var tionde Oslobo är nu svensk

 

Dagens industri, Kim Lundin, skriver idag:

Jobbletande svenskar vallfärdar till grannlandet

När norrmännen idag firar syttende mai finns tiotusentals svenskar bland dem. Det norska ekonomiska undret har öppnat en jobboom även för Norges närmaste granne. Goda möjligheter till välbetalda arbeten har fått ett stort antal svenskar att vallfärda över gränsen. Ungefär var tionde Oslobo är nu svensk. Norge har också klarat krisen i världsekonomin bra, och medan tusentals jobb har försvunnit i Sverige fortsätter norska arbetsgivare att anställa svenskar.

”Det har varit ett rejält uppsving den senaste tiden. Vi känner ett stort sug efter svensk arbetskraft från norska företag trots allt tal om lågkonjunktur”, säger Christian Josefsson, delägare i rekryteringssajten Sverige-Norge.se som han driver tillsammans med kollegan Viktor Nord.

Svenskar är sedan många år hett eftertraktade i grannlandet och bolaget, som startades 2007, är en av vinnarna på den stora arbetskraftsutvandringen. Norska företag betalar en månadsavgift för att få utnyttja sajtens sökmotor som ger en tillgång till en stor databas med jobbsökande svenskar.

Kraftig ökning efter Volvoproblemen

”Vi märker tydligt att intresset för att jobba i Norge har ökat rejält, troligen på grund av att väldigt många blivit av med jobbet och inte har så lätt att hitta nya nu i lågkonjunkturens Sverige. När Volvo fick problem märkte vi det direkt genom en kraftig ökning av antalet sökande”, säger Christian Josefsson, som själv har utvecklat sökmotorn. Antalet personer som lagt in presentationer på Sverige-Norge.se har ökat med flera tusen i år och omfattar nu ca 27000. Hittills uppges nästan 3000 svenskar ha fått jobb i Norge via det Stenungsundsbaserade företaget.

”Utvecklingen har varit långt över våra förhoppningar. Vi växer snabbt och med fortsatt stort intresse bland både norska företag och hos svenskar som ser ljust på framtiden”, säger Christian Josefsson.

Har flest arbetskraftsinvandrare

Han uppger att bolaget förmedlar flera personer per dag till nya jobb i Norge.

”Jag får många samtal från folk som ringer och tackar efter att ha hittat både jobb och bostad.. Det känns förstås otroligt kul. Detta är ingen tillfällig trend och målet är helt klart att fortsätta expandera”, säger Christian Josefsson. Oljan och i allt större utsträckning gasen, som sedan decennier pumpas upp från Nordsjöns botten, har gjort att Norge nu är rikare än Sverige. Det är också det snabbt växande välståndet och den låga arbetslösheten i Norge som skapat en stor och lukrativ arbetsmarknad även för svenskar och andra utlänningar.

”Norge är det land i hela Europa som har tagit emot flest arbetskraftsinvandrare under de senaste tio åren. Då är inte ens svenskarna, som tillhör den största gruppen, medräknade eftersom uppehållstillstånd inte krävs för svenskar”, säger Emelie Palmér, projektledare på Exportrådets kontor i Oslo.

De experter som DI har talat med uppskattar att det handlar om 50 000-100 000 svenskar som jobbar helt eller delvis i Norge.

50 000 svenskar bara i Oslo

”Det är svårt att definiera exakt hur många svenskar som jobbar i Norge, men det är utan tv ekan väldigt många, Man pratar ofta om att det bor runt 50 000 svenskar bara i Oslo. Det innebär att runt 10 procent av invånarna i den norska huvudstaden är svenskar”, säger Emelie Palmér.

”Det är mer regel än undantag att ungdomar i vår region söker sig till Norge för sitt första jobb. Det är nära, tillgången till arbete är mycket bättre än på hemmaplan och lönerna dessutom högre.”

säger Elisabeth Andersson, Rådgivare på Arbetsförmedlingen i Karlstad.

Hon pekar på att svenskar har åkt till Norge för bättre betalda arbeten under lång tid.

”Speciellt kan man se att många har sökt sig till Norge under lågkonjunkturen i Sverige då Norge inte är lika hårt drabbat. De har ju exempelvis ingen fordonsindustri, medan olje- och gassektorn som är väldigt tung har fortsatt goda tider.”

Servicejobben mest populära

Flest svenskar finns i Osloregionen. Men en hel del hittas även inom exempelvis inom fiske- och offshoreindustrin främst på Vestlandet, i orter som Bergen och Stavanger med omnejd. Det är dock i servicenäringen med restaurang, hotell och butiker som de allra flesta svenskar arbetar.

”Svenskar som anses vara serviceinriktade är mycket efterfrågade. Det är svårt att gå till en restaurang på exempelvis Aker Brygge i Oslo utan att bli serverad av en svensk”, säger Emelie Palmér. Framför allt är det många yngre som flyr den rekordhöga ungdomsarbetslösheten i Sverige för den här typen av tjänster som inte kräver lång utbildning.

Men det är långt ifrån bara ungdomar som hittar jobb på andra sidan gränsen. Svenskar finns i de flesta branscher och i både privat och offentlig sektor. Allt från sjuksköterskor som kan uppemot fördubbla sin lön i Norge till högutbildade läkare, ingenjörer och kvalificerade ekonomer på chefsnivå.

Återvänder nog inte till Sverige

”Det är en helt fantastisk möjlighet. Jag kan verkligen rekommendera andra at prova på att söka sig till Norge”, säger Mari Halvardsson. För drygt fem år sedan lämnade hon Mora och ett jobb i hotellbranschen för en framtid på andra sidan gränsen efter att närmast av en slump ha erbjudits en tjänst som säljare på hotellkedjan First Hotels i Oslo.

”Det har jag verkligen inte ångrat. Jag trivs otroligt bra och jag har svårt att se att jag kommer att återvända till Sverige”, säger hon.

Korta arbetsdagar och bättre lön

Hon jobbar nu som säljare på Norges största resebyrå Via Travel smed kontor nära Aker Brygge i centrala Oslo. Fördelarna med att jobba i Norge är många:

”Även om kostnadsnivån är högre så är lönerna så mycket bättre att jag kan ha en högre standard här än med motsvarande jobb i Sverige”, säger Mari Halvardsson.

”Med relativt korta arbetsdagar, som ofta slutar kl 16, så finns också mycket tid för familj och fritid, något som många norrmän värderar högt. Oslo har, trots att det är relativt litet, huvudstadens utbud och ett otroligt friluftsliv tio minuter bort med tunnelbanan. Sammantaget går det att ha en fantastisk livskvalitet här.”

I likhet med  många andra vittnar hon om att svenskar har mycket gott rykte i Norge. 32-åringen Jonas Cidrin, som flyttade till Oslo för att vara med sin norska flickvän, är managementkonsult på IBM och ansvarar för en grupp konsulter. Han håller med.

”Svenskar är ofta villiga att arbeta hårt och står sig väl i konkurrensen och har ofta samma möjligheter att avancera i karriären”, säger han.

Upptrampad mark

”Jag har tidigare jobbat i både Shanghai och New York och för mig är det slående hur lika svenskar och norrmän är, allt från kultur till språk. Det är dessutom upptrampad mark med så många svenskar i det norska arbetslivet och geografiskt nära.”

”Så för den som vill prova på att jobba utomlands är Norge ett lätt alternativ där dessutom löner och villkor i övrigt är klart attraktiva”, säger han.


Kommentarer
  1. admin
    Jul
    28

    Det låter bra!

Vad tycker du? Kommentera den här artikeln!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Pingback: Artikel i Di, 17 maj - Christian Josefsson on 20 maj, 2010

Jag söker jobb i Norge →
(För svenska jobbsökande)
Finn svensk personell →
(For norske bedrifter)
×
×

Det här är Sverige-Norge.se

×

  Logga in och börja söka.

×

  Logga in och börja söka.

×

  Skapa ditt konto och bli sökbar.

×

  Pröva på gratis & sök personal.

×

  Logga in och börja söka.

×

Skicka den här länken till en vän!

Vi har hjälpt norska arbetsgivare som söker svensk personal och har kandidater inom alla branscher.

×

Skicka den här länken till en vän!