Vanliga frågor (FAQ)

Sedan starten 2007 har vi hjälpt över 4500 svenskar att hitta ett nytt jobb i Norge. Hundratals norska företag använder idag våra tjänster för att komma i kontakt med svensk kvalificerad arbetskraft som vill jobba i norgeSverige-Norge.se är en kostnadsfri privat arbetsförmedling mellan Sverige och Norge med kontor i Göteborg, Stenungsund och Oslo.

Vilken typ av jobb förmedlar ni?

Enkelt sätt kan man säga att vi förmedlar alla typer av jobb. Det som dock efterfågas extra mycket i Norge för tillfället är:

– Ingenjörer

– Sjuksköterskor

– Elektriker

– Data/IT personal (utvecklare, support, chefer)

– Kockar/kökschefer

– Säljare

Kostar det något att bli medlem?

Nej, som svensk jobbsökande är hela Sverige-Norge.se helt kostnadsfri. Sverige-Norge.se får enbart sina intäkter från norska arbetsgivare som behöver hjälp att hitta svenskar som vill jobba i Norge. Det är ca. 5000 svenskar som fått hjälp och hittat ett jobb i Norge genom Sverige-Norge.se.

Hur fungerar Sverige-norge.se

Efter att du registrerat ett konto + CV hos oss kommer du bli synlig för tusentals norska arbetsgivare som är ute efter svensk arbetskraft. De kommer kontakta dig direkt över telefon eller e-post med konkreta jobberbjudanden som du sedan kan ta ställning till.

Du kommer också få tillgång att söka tiotusentals lediga jobb genom vår sök-jobb-funktion som blir tillgänglig för dig först efter du registrerat en komplett CV.

När du fått ett jobb i Norge kan du fortfarande ha stor nytt av oss. Vi kommer ständigt skicka ut information kring regelförändringar, skattetips, valutakurser, evenemang och mycket mer.

Hur mycket tjänar man i Norge?

Den är i genomsnitt ca 50% högre löner i Norge. Den genomsnittliga lönen för alla yrken i Norge ligger på 44 040kr* (36 700 NOK) som går att jämföra med den svenska genomsnittslönen på 28 400kr.
*Siffran är beräknad på kursen NOK/SEK 1,2

Vad krävs för att få jobba i Norge?

Nordiska medborgare kan bosätta sig och arbeta i Norge utan någon form av tillstånd. Efter du bosatt dig i Norge och hittat ett arbete är det viktigt att du ordnar ett norskt skattekort, norskt personnummer, bankkonto, norskt telefonabonnemang och anmäla flytt till skattverket i Sverige.

Norska ord som är bra att känna till när du söker ett jobb

Stilling = plats, bedrift = företag, selskap = bolag, midlertidig = tidsbegränsad, etter avtale = enligt överenskommelse, tariff = avtal, søknadsfrist = ansökningstid.

Arbetstider i Norge

En arbetsvecka i Norge är oftast 37,5 timmar istället för Sveriges 40 timmar. I övrigt liknar den norska timsystemet och arbetstiderna Sverige. Man startar oftast 07.00 eller 08.00 och slutar runt 16.00 eller 17.00. Det är dock vanligt att svenskar får möjligheten att jobba ikapp arbetstid och vara långledigt exempelvis fredag – söndag.

Hur hittar jag ett jobb i Norge som passar just mig?

När du väl bestämt dig att du vill söka ett jobb i Norge är det oss du skall vända dig till. Vi har hjälpt tusentals svenskar till nya jobb och vår tjänst är kostnadsfri. Du kommer dels bli synlig för hundratals norska arbetsgivaresom är på jakt efter svensk personal och få möjlighet att söka alla lediga jobb i Norge som du hittar på NAV, Finn,Zett, AMS, Tidningsmedia, Jobbportaler, Bemanningsbolag m.m.

Gå igenom följande tre steg:

  1. Skapa ett konto på Sverige-Norge.se (30 sekunder)
  2. Fyll på med dina meriter och utbildningar på svenska (2 min – 15 min)
  3. Förhandsgranska ditt nya norska CV och se till att allt är korrekt (2 min – 5 min)

När du gått igenom dessa steg kommer vi göra vårt bästa för att matcha dig mot just det jobb du önskar. Se till att alltid ha din mobiltelefon påslagen och kontrollera din e-post 1 gång om dagen (lägg även till info@sverige-norge.se som betrodd användare i din e-postklient). Var förberedd på att norska företag ringer från norska nummer med +47 eller 0047 inledningsvis. Du kan också själv välja att söka bland tusentals lediga jobb när du genomgått dessa tre steg.

Halv skatt i november?

Under november månad brukar det vara antingen halv skatt månaden ut eller skattefritt två veckor.
Det är lite beroende på företag och var i landet du befinner dig.

Hur mycket får man i semestersättning?

I Norge ligger semesterersättningen (feriepenger) 10,2% av intjänad lön under ett år. Feriepengerne betalas ut i juni, påföljande år. Men du har rätt att få utbetalt intjänade feriepenger när du avslutar din anställning hos en arbetsgivare.

Jag har en profilsida hos er men får inget jobb, varför?

Om du inte får några visningar på din profil gör då följande:

– Kontrollera att din profil är 100%

– Se till att ha bra nyckelord med i ditt CV, norska företag söker på exempelvis ”maskiningenjör” eller ”kökschef”. Om du inte har de orden med i ditt CV kommer din profil inte dyka upp. Skriv gärna detaljerat vilka typer av system du jobbat i, om du har några speciella certifikat eller andra kompetenser som är relevant.

– Kontrollera att din profil står på svenska, engelska profiler är mindre synliga

Om du får visningar men inget jobb:

– Testa att ändra ditt CV och försök göra det mer attraktivt.

– Se till att de visningar du får är från relevanta nyckelord.

– Besvara de 4 frågor och gör din sammanfattning ett strå vassare.

– Testa att använda sök-jobb-funktionen som du finner inne på din profil.

Vilka certifikat behövs för att jobba som elektriker i Norge

I Norge behöver du ha ett DSB certifikat för att få jobba som elektriker i Norge. Elektriker är en av de vanligaste yrkesgrupperna i Norge och vi har förmedlat många genom Sverige-Norge.se. Dessutom försöker vi att få till en förenkling av anskaffandet för DSB certifikat. Den diskussionen har vi nu med Nordiska Ministerrådet.

Finns det jobb inom fiskeindustrin i Norge?

Förr var det vanligt att svenskar åkte till Norge för att rensa fisk. Idag ser arbetsmarknaden helt annorlunda och det är en minoritet av svenskarna som rensar fisk i Norge.

Den norska arbetsmarknaden erbjuder idag en stor varietet; allt ifrån sjuksköterskejobb, serveringsjobb, säljjobb i Oslo till ingenjörsjobb på oljeriggarna utanför Stavanger och Bergen.

Svenskregistrerad bil i Norge

Om du befinner dig i Norge under 1 år får du lov att använda din svenskregistrerade bil utan att söka om tillåtelse från norska tullvesenet. Du skall ha med dig dokumentation i bilen för att styrka ditt uppehåll i Norge.

Du får använda din svenskregistrerade bil i Norge upp till två år men måste då ansöka om körtillåtelse.

Är du osäker kontakta Tollvesenets informasjonssenter på telefon +47 0 30 12.

Blanketter om körtillåtelse och mer information hittar du här.

Vad är en gränsgångare?

Med gränsgångare menas en person som under inkomståret är bosatt och betalar skatt i en gränskommun på den norska eller svenska sidan och pendlar till sitt arbete i en gränskommun på andra sidan gränsen. Observera att kommunerna där man bor respektive arbetar inte behöver gränsa till varandra.

Läs mer här.