Så skriver du det personliga brevet

Dags att söka nytt jobb efter semestern? Se upp lite bara. Kliv inte i fällan som gör att ditt ansökningsbrev hamnar i papperskorgen.
Frida Lindblom, cv-expert.

Frida Lindblom, cv-expert. Foto: Lotta Imberg

De flesta ansökningsbrev är formulerade ungefär som det ena brevet här nedan. Hurtigt, personligt fokuserat och – intetsägande.

– Av alla personliga brev som arbetsgivare får in ihop med CV:na är det säkert 80 procent som är av den typen, i någon form, säger Frida Lindblom, karriärkonsult och vd för företaget MinKarriär.se.

Varför blir du ”nipprig” när du läser allt personligt som finns med i många av breven? Ska inte det personliga brevet vara personligt?
– På engelska kallas det ”Cover letter”, vilket är tydligare. Det handlar om att beskriva hur ens kompetens kan möta företagets behov. Det personliga brevet har inget med att man gillar att umgås med vänner på fritiden att göra.

Så hur gör man för att undvika papperskorgen hos arbetsgivarna? Ditt bästa råd?
– Inled brevet med varför du är intresserad av företaget. Uttryck på vilket sätt du tilltalas av företagets visioner, mål, utmaningar eller utveckling. Visa också att du har satt dig in deras verklighet. Om det är ett litet företag, ta fasta på det och beskriv hur du kan vara till nytta i entreprenörsandan. Visa varför du skulle vilja vara med, och berätta vad du kan bidra med.

Brev 1 – Inte så bra

Hej!
Jag heter Sofia Andreasson och är en glad och pigg tjej på 28 år som sedan två år tillbaka bor i Stockholm. Jag kommer ursprungligen från en mindre stad i Skåne så man kan säga att jag är en småstadstjej med storstadsmentalitet!

Jag såg er annons på platsbanken och kände direkt att det var en roll som skulle passa mig perfekt!

Jag får ofta höra av mina kollegor att jag är en lyhörd person som också är socialt kompetent. Ord som också kan användas för att beskriva mig är noggrann, initiativtagande och lagspelare.

Jag skulle passa bra som ekonom hos er för att jag har erfarenheten av den rollen sedan tidigare och jag hoppas att ni tycker att min ansökan verkar intressant!
Vänligen, Sofia Andreasson

Frida Lindbloms kommentar: ”Här ser det ut som att tjejen har sökt 25 jobb den här dagen. Känns som att hon använder ett standardbrev och ändrar lite för varje tjänst. Det intressanta för henne är inte att få ett jobb just hos den här arbetsgivaren. Hon vill bara ha ett jobb. Jag kan bli nipprig av att se sådana här brev.”

Brev 2 – Skriv så här i stället

Ansökan till jobbet som ekonom på Företaget AB

Företaget AB är ett företag som verkligen sätter vikt vid att jobba nära affärerna och ni ger ett gott intryck till både kunde och blivande anställda. Att ni är ett mindre företag ser jag som mycket positivt då den entreprenöriella andan är starkare och känslan av att alla bidrar till resultatet blir starkare!

Jag har ofta fått höra att jag är en person som får saker gjorda. I rollen som ekonom på företaget X fick jag till exempel i uppdrag att samordna informationen från ekonomiavdelningen och sprida den i företaget. Jag tog då initiativet att skapa en sida på vårt intranät där alla i hela företaget kunde ta del av nyheter och uppdateringar från avdelningen.

Resultatet blev att avdelningens telefontid för interna ärenden minskade med 20% då fler kunde hitta svaren på sina frågor via intranätet.

Jag hoppas att jag väckt ert intresse och ser fram emot att få presentera mig ytterligare vid ett personligt möte!
Vänligen, Sofia Andreasson

Frida Lindbloms kommentar: ”Här verkar det som att hon har väntat på att en tjänst hos det här företaget ska bli ledig, snarare än att hon jagar jobb på platsbanken. Hon har analyserat annonsen, tagit sig tid att utforska hemsidan och verkar ha funderat igenom vad hon kan bidra med. Hon har även reflekterat över vad det kan innebära att jobba på ett mindre företag, Som arbetsgivare känner man sig utvald.”

Källa: www.metro.se


Vad tycker du? Kommentera den här artikeln!

Jag söker jobb i Norge →
(För svenska jobbsökande)
Finn svensk personell →
(For norske bedrifter)
×
×

Det här är Sverige-Norge.se

×

  Logga in och börja söka.

×

  Logga in och börja söka.

×

  Skapa ditt konto och bli sökbar.

×

  Pröva på gratis & sök personal.

×

  Logga in och börja söka.

×

Skicka den här länken till en vän!

Vi har hjälpt norska arbetsgivare som söker svensk personal och har kandidater inom alla branscher.

×

Skicka den här länken till en vän!