Frilansa som svensk optiker i Norge

Fler svenska optiker har fått upp ögonen för att frilansa i Norge, likt som svenska sjuksköterskor gjort de senaste 10 åren. Svenska optiker är eftertraktade i Norge och vi har gott om uppdrag för dig som är legitimerad optiker. Läs hur svenskorna Ida och Anette som arbetar för Optikkpartner upplever sitt arbeta i Norge lite längre ner på sidan.

6 anledningar varför du skall jobba i Norge
  • Upplev Norge!
  • Mer flexibilitet och fritid!
  • Få bred och unik erfarenhet med all typ av optisk utrustning
  • Vi står för boende och resa!
  • Bra lön (ca. 30% högre än i Sverige)
  • Testa på hur det är att jobba i Norge en period innan du bestämmer dig för att flytta!
Vi hjälper dig med allt för att komma igång! 

Vi på Optikkpartner kan erbjuda dig spännande uppdrag i hela Norge och hjälper dig självklart hela vägen. Allt ifrån att söka norsk legitimation, fixa boende, boka resor och lära dig norsk kultur. Hör av dig så kan vi se vad som kan passa dig!

Med vänliga hälsningar / Hege Solem Dahl, Country Manager Norge, +47 95 10 78 04, hege@optikkpartner.no 


Intervju med svenska optikern Ida Normann

Jag hamnade i Norge av en slump! En tidigare kursare jobbade redan i Norge och tipsade om att det fanns möjlighet att tjäna extra pengar.

Varför valde du att jobba för Optikkpartner?
Redan inledningsvis i kontakt med Optikkpartner blev jag väl omhändertagen. Jag fick hjälp med att skaffa skattekort och norsk legitimation.

Hur upplever du Optikkpartner som arbetsgivare?
Optikpartner tar hand om sin personal. De har ett genuint intresse i att ha god kontakt med mig som anställd och de är nyfikna på vem jag är som person både i min yrkesroll och privat. Jag får alltid gehör for mina behov och de lyssnar alltid när jag har något att säga och är måna om att jag har arbetstider som passar mig.

Vilka är skillnaderna mellan att arbeta i Sverige jämfört med i Norge?
Som optiker har jag haft samma arbetsuppgifter både i Sverige och i Norge. De skillnader jag har stött på är mer i arbetslaget och bemötandet från kunder. I arbetslaget har jag alltid upplevt bra stämning och då har jag varit i upp till 10 olika butiker runt om i landet. Norrmän är positiva och de kan alla svenska väldigt bra. Kunderna är tacksamma och har aldrig haft problem med att jag som svensk undersöker och betjänar dem.

Hur fungerar det med lön?
Lönen har jag diskuterat direkt med Optikkpartner och den är jämfört med Sverige väldigt bra.

Hur ser arbetsbelastningen ut?
Jag har alltid haft mycket att göra. Det beror på att jag kommit ut till butiker där de oftast har brist på optiker. För mig är det positivt för jag gillar att jobba.

Är det svårt att lära sig norska fackuttryck?

Nej, det är få ord som inte är de samma i svenskan, de lär man sig väldigt fort. Till slut lär man sig. Dessutom är kan även många norrmän prata svenska.

Hur ansökte du om norsk autorisasjon?
Jag fick information från Optikkpartner om hur jag skulle ansöka om norsk legitimation. Det var en del intyg som skulle bifogas med ansökan. Sedan tog det ungefär 2 månader från det jag skickat in mina papper tills dess att jag fick min autorisasjon. Handläggningstiden kan nog skilja lite beroende på vilken tid på året man ansöker. Det är bra att vara ute i god tid. Länk till ansökan om norsk autorisasjon för optiker. Numera sker ansökan via nätet!

Har du något tips till andra som är sugna på att göra något annat i sin karriär?
Det är aldrig försent att byta jobb eller karriär. Genom att våga prova nått nytt får du med dig nya erfarenheter och kunskaper för framtiden.

* Ida har idag ändrat namn till Ida Brown då hon har gift sig och bosatt sig i Los Angeles. Hon jobbar idag  fortfarande för Optikkpartner i Norge när hon har tid och möjlighet.


Intervju med svenska optikern Anette Myhrström

Anette är legitimerad optiker och jobbar till vardags på Synsvårdmottagningen i Täby kommun, men under några veckor på sommaren resor hon till Norge och tar uppdrag för Optikkpartner.

Hur kom du i kontakt med Optikkpartner?
Jag har en app på telefonen där dök det upp ett meddelande från Sverige-Norge.se om att det var ett stort behov av optiker i Norge. Jag tänkte då att det kanske var något för mig så jag tog kontakt.

Hur kommer det sig att du började res till Norge och arbeta under semestern?
Jag bor ensam och barnen har flyttat ut. Därför ville jag göra något som gav mig lite omväxling i vardagen.

Kan du rekommendera andra svenska optiker att arbeta i Norge?
Absolut, jag talar varmt om att arbeta i Norge och om Optikkpartner varje gång jag är i kontakt med svenska optiker. Jag tror nog att jag har sått ett frö hos några. Jag tror nog att jag är en god ambassadör för Optikkpartner.

Hur upplever du Optikkpartner som arbetsgivare?
Det har varit kanon sedan dag ett. Först fick jag tala med Tuyen över Skype. Sedan flög hon över till Stockholm och vi träffades på Arlanda. Optikkpartner har varit behjälpliga på alla sätt och vis. Både när jag skulle skaffa norsk auktorisation och när jag skulle resa över till Norge och starta mina uppdrag. Resebeskrivningen var så detaljerad att den talade om när jag skulle kliva av bussen. Allt var ordnat med resa och boende. Jag har bra kontakt med alal som jobbar på Optikkpartner och det är alltid trevligt att talas vid. Allt är så bra att jag kommer fortsätta att arbeta för Optikkpartner.

Hur har du jobbat i Norge?
Förra året var jag i Bergen. Det var en fin stad, tyvärr regnade det lite mycket. Jag hade besök av min son medans jag var där och jag fick utforskat staden och omgivningen. I år skall jag arbeta i Oslo, det ser jag fram emot!

Var det problem med språket?
Nej, inte alls. Jag förstod dem och de förstod mig. Det var enklast med vuxna, med ungdomar i tonåren kunde det hända att jag fick förklara lite extra, men det var inga problem.

Hur gick det att ordna norsk legitimation?
Det gick jättebra. Jag fick god hjälp av Optikkpartner och från Socialstyrelsen. Det är viktigt att skicka med alla nödvändiga papper från början annars kan det ta längre tid.

Ring eller maila oss idag!

Hege Solem Dahl, Country Manager Norge,

+47 95 10 78 04, hege@optikkpartner.no


Huvudkontor

link
facebook