Oljemarknadens ”New Normal” och hur påverkas Norges ekonomi?

norsk svenska handelskammaren

Norge och Sverige är varandras viktigaste handelspartners. Vi har en allt mer integrerad arbetsmarknad och antalet norska dotterbolag i Sverige ökar och det gör även antalet svenska dotterbolag i Norge.

Efter en viss återhämtning under våren har oljepriset återigen fallit kraftigt under sommaren. Hur hanterar Norge sin omställning till en mindre oljeintensiv industri och hur påverkas norsk köpkraft?

Frågorna är många och Norsk–Svenska Handelskammaren i Göteborg bad därför DNB Markets topprankade oljeanalytiker Torbjørn Kjus att komma till Göteborg för att baserat på sin analys, berätta om ”the new normal” på oljemarknaden och vad vi kan förvänta oss framöver.

Vi på Sverige-Norge var där och lyssnade och man kan sammanfatta det som sades med att efterfrågan på olja fortsatt är väldigt stor i Norge. Det som gör att oljepriset är så lågt är att produktionen och tillgången är så stor. Det har aldrig varit så många start-ups på oljemarknaden nu i form av nya projekt. Dock har alla dragit i nödbromsen nu då det är svårt att få lönsamhet i oljeproduktionen när priset är så lågt.

Ett exempel är att kostnaden för att få fram ett fat med olja i Kanada ligger på 35-40 dollar medan oljepriset var på 30 dollar vilket gjorde att de gått/går förlust med upp till 10 dollar per fat de tar upp. Frågan är hur länge oljeindustrin håller ut med så låga och ibland minusmariginaler.

DNB tror att det är minst 2 år till innan nya investeringar sätter fart (i bästa fall).


Vad tycker du? Kommentera den här artikeln!

Jag söker jobb i Norge →
(För svenska jobbsökande)
Finn svensk personell →
(For norske bedrifter)
×
×

Det här är Sverige-Norge.se

×

  Logga in och börja söka.

×

  Logga in och börja söka.

×

  Skapa ditt konto och bli sökbar.

×

  Pröva på gratis & sök personal.

×

  Logga in och börja söka.

×

Skicka den här länken till en vän!

Vi har hjälpt norska arbetsgivare som söker svensk personal och har kandidater inom alla branscher.

×

Skicka den här länken till en vän!