Svensk elektriker med jobb i Norge

Mitt namn är Martin Öman och jag jobbar idag som elektriker i Norge. Här är min story:

Anledningen till att jag kom till Norge är ganska enkel egentligen. Arbetsmarknaden såg inte så bra ut hemma så jag sökte arbete både i Sverige och i Norge för att öka mina chanser att få ett jobb, många vänner hade också sagt att det är bra att arbeta där så då tänkte jag att jag också skulle ta chansen.

Att hitta ett jobb i Norge gick rätt så fort, redan efter någon vecka så blev jag erbjuden ett jobb som hissmontör i Oslo. Det var ett bra första jobb i Norge, men efter ett tag kändes det inte som att jag kunde utvecklas så mycket på den arbetsplatsen och fick genom en vän i Norge kontakt med Fleximann bemanning. Genom dem fick jag direkt arbete på olika byggen i Oslo och nu får jag möjligheten att jobba med nya spännande projekt hela tiden!

I bagaget så har jag en gymnasial el-utbildning och lite vidareutbildningar från olika arbetsplatser där jag har varit i Sverige. Något som är viktigt att titta på ifall man vill öka sina chanser att skaffa i jobb i Norge som elektriker är en så kallad ’’DSB-godkjenning’’. Det är många arbetsgivare som kräver det och det är lätt för dem att se vad man har för kompetens, motsvarande vi har i Sverige skulle vara vårt ECY-certifikat.  Det går att ansöka om att få en DSB-godkjenning från Sverige, men det tar 2-4 månader så det kan vara bra att se på det i förväg!

Mitt tips till alla som söker jobb i Norge är att se efter ett jobb med högre timpeng då resor, boende och mat går att få skatteavdrag på i deklarationen!

Många arbetsgivare erbjuder en antingen fria resor hem, betalt boende eller dietpengar. Men mitt tips till alla som söker jobb i Norge är att se efter ett jobb med högre timpeng då resor, boende och mat går att få skatteavdrag på i deklarationen!

Att komma till Norge var spännande, inte minst är det ett nytt språk men det är ju även en viss kulturell skillnad även om vi är väldigt lika. Gällande språket så var det inga större problem att komma in i det i början, det finns redan många svenskar på plats som kan lära en, men främst är norrmän väldigt duktiga på svenska så det blir att man möts på mitten och pratar en form av skandinaviska.

Jag har fått intryck av att en del norrmän inte vill arbeta inom byggbranschen vilket ger utrymme för oss svenskar som vill ta för oss.

Inom byggbranschen så finns det väldigt goda möjligheter som svensk att göra karriär och att hela tiden ha möjlighet att vidareutbilda sig och skaffa nya erfarenheter. Jag har fått intryck av att en del norrmän inte vill arbeta inom byggbranschen vilket ger utrymme för oss svenskar som vill ta för oss.

Jag själv har ett rotationsjobb, det vill säga att jag arbetar längre dagar och får kompensationsledigt därefter. Jag gillar att jag kan vara på arbetsplatsen och verkligen fokusera på mitt arbete, och när jag är ledig så är jag verkligen ledig vilket ger mig möjlighet att besöka familj och vänner hemma i Sverige.

Jag känner att den norska arbetsmarknaden är mer flexibel.

För de som vill arbeta hårt och skaffa sig erfarenheter och pengar så finns alla möjligheter till det. Jag känner att den norska arbetsmarknaden är mer flexibel när det gäller de avtal som arbetsgivare och arbetstagare kan ingå, man har mer frihet i Norge.

Jag känner att det har varit väldigt givande att åka till Norge för att arbeta. Jag har inte bara lärt mig ett nytt språk och en ny kultur utan jag har även utvecklats som person på flera sett, jag har blivit mer ansvarstagande och mer öppen som människa. Jag trivs här, och att åka till Norge är helt enkelt något jag skulle rekommendera alla!