Jobba som ingenjör i Norge - här har du alla tips

Genom att skapa en profil här hos oss blir du synlig för hundratals norska företag som söker svenskar. Sverige-Norge.se är en privat arbetsförmedling i Göteborg som hjälpt tusentals personer till Norge sedan 2007.

Fortsatt stor brist på ingenjörer i Norge

Nitos nya företagsundersökning visar att det är stor efterfrågan på ingenjörer. Undersökningen visar också att behovet av ingenjörer de nästa tre åren är fortsatt hög. 56% av företagen berättar att det är brist på ingenjörer. Brist på kvalificerade ansökningar är…

Läs hela nyheten →
Publicerat 2014-02-17

Svenska akademiker populära i Norge

Sverige-Norge.se nämns på DN.se i diskussionen kring att svenska akademiker flyttar till Norge i jakt på sitt nästa jobb. Bristen på ingenjörer är påtaglig i Norge och orsakerna är många. Främst stora pensionsavgångar och ett relativt svalt intresse från ungdomar…

Läs hela nyheten →
Publicerat 2013-12-10

Norge saknar 4600 ingenjörer och IT-personal

Enligt undersökningen från NAV är det ett fortsatt stort behov av ingenjörer och it-personal. Direktör i Ingeniør Compagniet, Steinar Spydevold, intygar att det fortsatt är stor efterfrågan på marknaden! ← Tillbaka till sidan om svenska ingenjörer i Norge NITOs (Norges…

Läs hela nyheten →
Publicerat 2013-10-15

Dagens industri: Jobben och lönen lockbete i Norge

Dagens industri uppmärksammar idag Sverige-Norge.se och dess förmedling av svensk personal till Norge. Thomas Wigen Sjöbacken, Marknadschef, berättar bland annat: ”- Svenskar har en väldigt hög status bland arbetsgivare i Norge. Att så många som 85 procent anser att svenskar…

Läs hela nyheten →
Publicerat 2013-09-06


Vanliga frågor:

Vad krävs för att få jobba i Norge?

Nordiska medborgare kan bosätta sig och arbeta i Norge utan någon form av tillstånd. Efter du bosatt dig i Norge och hittat ett arbete är det viktigt att du ordnar ett norskt skattekort, norskt personnummer, bankkonto, norskt telefonabonnemang och anmäla flytt till skattverket i Sverige.

Hur fungerar Sverige-Norge.se?

Sverige-Norge.se är en privat arbetsförmedling i Göteborg, Sverige. Vi hjälper svenskar att få arbete i Norge inom alla möjliga branscher. Sedan 2007 har vi förmedlat mer än 4000 arbeten.

Efter att du registrerat din profil hos oss kommer du att bli synlig för hundratals norska arbetsgivare som är ute efter svensk personal. De kommer kontakta dig direkt över telefon eller e-post med konkreta jobberbjudanden som du sedan kan ta ställning till.

Du kommer också få tillgång att söka tusentals lediga jobb genom vår Sök-Jobb-funktion som blir tillgänglig för dig när du registrerat ett komplett CV.

När du fått ett jobb i Norge kan du fortfarande ha stor nytta av hemsidan. Vi kommer att skicka ut information kring regelförändringar, skattetips, valutakurser, evenemang och mycket mer.

Vilka arbetstider har man i Norge?

En arbetsvecka i Norge är oftast 37,5 timmar istället för Sveriges 40 timmar.


Kontakta oss direkt:

Viktor Nord

Daglig leder
+46 70 334 56 14 (Sverige)
viktor@sverige-norge.se

Brist på ingenjörer i Norge – nu söks det efter svenskar

Bristen på ingenjörer i Norge är påtaglig och de norska arbetsgivarna letar efter fler personer att anställa nu och i framtiden. Framtiden ser ljus ut i Norge – det satsas mycket både infrastruktur och bostäder. Som svensk ingenjör i Norge är klimatet välkänt och svenskar har ett gott anseende och är högt värderade vid nyrekryteringar. Bristen har olika anledningar men främst beror det på stora pensionsavgångar och ett svalt intresse från ungdomar för tekniska utbildningar.

Skillnaderna är små – testa på en ny karriär!

Skillnaderna är små och det korta avståndet till vårt grannland gör det enkelt att testa på en ny karriär. Oftast efterfrågas dig med minst 5 års erfarenhet då det framförallt är arbetskraft som har en bra erfarenhet som saknas. Den bransch som just nu är i störst behov av ingenjörer är bygg- & anläggningssektorn.

Joakim Fransson
Väl på jobb så ställdes jag direkt inför två stora utmaningar, den första var att lära sig en helt ny produkt och det andra var språket. Den första utmaningen kanske inte var så oväntad, men att grannspråket skulle ta många månader att komma in i var otippat. Meningar som blandades med fackord och förkortningar var frustrerande. Men allt eftersom tiden gått så har det norska språket blivit en del av min vokabulär.
– Joakim Fransson

Joakim berättar hur det är att vara svensk ingenjör i Norge

Efter att ha jobbat i nästan 10 år i den svenska bilindustrin som ingenjör fick jag ett tips av en tidigare kollega om att komma till Norge för att jobba inom oljeindustrin. Han lockade med ett spännande jobb, kortare arbetsveckor och en högre lön.

Oljeindustrin var helt ny för mig men antog ändå utmaningen att åka upp för att testa på möjligheten. Jag blev projektanställd som konsult hos Project Power A/S, som bokade en intervju med FMC Technologies i Kongsberg. Jag fick uppdraget som “Project Lead Engineer”, i ett av världens största företag med inriktning mot leverans av olje- och gasutrustningar, för ingenjörsarbeten på produktionsutrustning för installation på havsbotten.

Det hela började med en intervju

Intervjun tog nästan tre timmar och fokus låg mycket på vilken utbildning jag hade. Civil- eller maskiningenjör är ett önskemål pga. de höga krav som ställs på utrustningarna som ska installeras på havsbotten för att kontrollera försörjningen av olja eller gas. Som Project Lead är man teknisk ansvarig för produkten som kunden, t.ex. Statoil, Shell, BP, eller BG har beställt. Project Lead är ansvarig över att alla lagkrav, kundkrav och standarder följs.

Med ett tvärfunktionellt team är det en Project Leads ansvar att motivera gruppen och tydliggöra kundens och det egna företagets mål. Målen är möta alla krav för säkerhet, kvalitet och leverans i rätt tid inom given budget för att skapa “Customer Success”.

Sedan var det dags för jobb!

Väl på jobb så ställdes jag direkt inför två stora utmaningar, den första var att lära sig en helt ny produkt och det andra var språket. Den första utmaningen kanske inte var så oväntad, men att grannspråket skulle ta många månader att komma in i var otippat. Meningar som blandades med fackord och förkortningar var frustrerande. Men allt eftersom tiden gått så har det norska språket blivit en del av min vokabulär.

Det som först och främst kännetecknar Norge i stort är att familjen kommer i första hand och jobbet i andra hand. Det var väldigt ovant i början då kollegor mitt under mötet reste sig och lämnade mötet för att hämta upp sina barn på dagis eller skola. Men jag tycker nu att deras syn på arbete gentemot familj är sunt. Det andra som kännetecknar norrmännen är hur hurtiga många av de anställda är, de går på tur, cyklar, går på gym mm och lever ett sunt liv.

Hur det ser ut idag

Det har gått 4,5 år, och jag har under denna period haft förmånen att arbeta tillsammans med kollegor och kunder från stora delar av världen. Den 12 mars i år, var det dags att anta nya utmaningar. Nya kollegor, ny arbetsplats och ny produkt, fast fortfarande inom “subsea”. Denna gång gick det betydligt enklare att komma igång, med tanke på erfarenheten inom subsea och det norska språket. Jag kände mig välkommen från första stund inne på Aker Solutions i Tranby.

Mitt område

Nu gäller det att suga åt sig all information om just subsea-pumpar, som kommer att bli mitt område en tid framöver. Ett område som kommer att växa i och med att behovet av pumpar bara ökar. Kortfattat så kan pumparna hjälpa till med att få ut den sista oljan eller gasen ur ett reservoar genom pressa ner antingen gas eller vatten. Det blir då ett jämnare flöde av oljan eller gasen från reservoaren till t.ex. en båt eller rigg.

Svensk pendlare

Att vara svensk pendlare i Norge har passat mig utmärkt eftersom jag har haft möjligheten att jobba så mycket som det har krävts under veckodagarna, då delar av min familj befunnit sig i Sverige. Medan de norska kollegorna gått hem till sina familjer efter arbetsdagens slut har jag kunnat fortsätta jobba, för det är på kvällarna jag får arbetsro.

Som svensk i Norge

Efter att ha jobbat i bilindustrin har man varit präglad av att jobba strukturerat och att ha säkerhet, kvalitet, leverans och kostnad i fokus. Där har vi svenskar legat lite före och har kunnat bidra med en hel del, men nu börjar den norska industrin få fart i tanke- och arbetssättet. Med flexibilitet och den höga arbetsmoralen vi har i Sverige har vi varit otroligt uppskattade i Norge. Vi är vana att ta ansvar och göra jobbet strukturerat med ett gott resultat. Det gör oss svenskar till en otroligt kvalitativ arbetskraft.

-Joakim Fransson, 24 april 2012