Allt fler svenska kockar söker sig till Norge

Genom att skapa en profil här hos oss blir du synlig för hundratals norska företag som söker svenskar. Sverige-Norge.se är en privat arbetsförmedling i Göteborg som hjälpt tusentals personer till Norge sedan 2007.

Lediga jobb:

Nyheter:
Här hittar du jobben i Norge!

Aftonbladet skrev en artikel efter att ha intervjuat vår VD Viktor Nord. Här kan du läsa artikel och tipsen som gavs i intervjun: Den heta norska arbetsmarknaden skriker efter svenskar. Men glöm fiskrensning och lagerjobb – nu vill arbetsgivarna ha högkvalificerade…

Läs hela nyheten →
Publicerat 2014-08-11

"Jag tjänar klart bättre i Norge"

Linus som registrerade sig på Sverige-Norge fick jobb i Oslo som kock på Yayas. Idag är han med i en artikel på Aftonbladet. Linus började som kock och blev därefter befordrad till kökschef. ← Besök vår sida för svenska kockar…

Läs hela nyheten →
Publicerat 2013-05-10

1.000 kockar till Norge

Är du kock och vill gå vidare i din karriär och jobba i Norge? Då ska du passa på nu! Just nu söker nämligen restaurangbranschen i Norge efter så mycket som 1000 kockar. Då måste arbetskraften hämtas från Sverige -…

Läs hela nyheten →
Publicerat 2013-02-01


Vanliga frågor:

Vad krävs för att få jobba i Norge?

Nordiska medborgare kan bosätta sig och arbeta i Norge utan någon form av tillstånd. Efter du bosatt dig i Norge och hittat ett arbete är det viktigt att du ordnar ett norskt skattekort, norskt personnummer, bankkonto, norskt telefonabonnemang och anmäla flytt till skattverket i Sverige.

Hur fungerar Sverige-Norge.se?

Sverige-Norge.se är en privat arbetsförmedling i Göteborg, Sverige. Vi hjälper svenskar att få arbete i Norge inom alla möjliga branscher. Sedan 2007 har vi förmedlat mer än 4000 arbeten.

Efter att du registrerat din profil hos oss kommer du att bli synlig för hundratals norska arbetsgivare som är ute efter svensk personal. De kommer kontakta dig direkt över telefon eller e-post med konkreta jobberbjudanden som du sedan kan ta ställning till.

Du kommer också få tillgång att söka tusentals lediga jobb genom vår Sök-Jobb-funktion som blir tillgänglig för dig när du registrerat ett komplett CV.

När du fått ett jobb i Norge kan du fortfarande ha stor nytta av hemsidan. Vi kommer att skicka ut information kring regelförändringar, skattetips, valutakurser, evenemang och mycket mer.

Vilka arbetstider har man i Norge?

En arbetsvecka i Norge är oftast 37,5 timmar istället för Sveriges 40 timmar.


Kontakta oss direkt:

Viktor Nord

Daglig leder
+46 70 334 56 14 (Sverige)
viktor@sverige-norge.se

Tusentals svenskar jobbar idag inom hotell & restaurang i Norge. Det är inte helt ovanligt att majoriteten av personalen på en restaurang är svenskar. Störst behov är det av svenska kockar och kökschefer som vill jobba i Norge. Är du själv intresserad av ett kockjobb rekommenderar vi dig att anmäla ditt intresse hos oss. Vi på Sverige-Norge.se är en privat arbetsförmedling som finansieras av de norska arbetsgivarna. Det innebär att våra tjänster aldrig kommer kosta dig något.

Fördelen med att jobba i Norge som kock är:
– Högre lön
– Lägre skatt
– Bättre arbetsvillkor
– Internationell erfarenhet
– Du blir uppskattad på arbetsplatsen

Linus, 26, fick jobb som kock genom Sverige-Norge.se

Linus fick ett jobberbjudande efter att ha registrerat sig hos oss.  Lönen var klart bättre än i Sverige.

– Det var en thailändsk restaurang och det är matlagning som intresserar mig. Tanken var att komma hit och jobba ett halvår och sen åka hem igen, säger han. Men jag är kvar här än idag.

Kökschef i dag

Ett och ett halvt år senare är Linus fortfarande kvar i Oslo, inom samma restaurangkedja. Han trivs socialt på jobbet och tjänar mer pengar än han gjorde i Sverige. Dessutom har han avancerat på jobbet och är nu kökschef på två av kedjans restauranger.

– Det är absolut bättre pengar här. Jag tjänar 27 000 kronor plus dricks. Dessutom blev det en nystart på livet att komma till en ny stad och ta kontakt med nya människor, säger han.

Det praktiska med att flytta till Norge var inget större hinder, berättar Linus. Att hitta boende löste han exempelvis med hjälp av flickvännens bror. När han senare ville flytta ihop med två kompisar hittade de en lägenhet på sajten finn.no, som kan liknas vid svenska Blocket.

– Vi bor i en trea på 100 kvadratmeter. Det kostar 15 000 kronor. Det är mycket men så tjänar man mer också. Det är väldigt enkelt att hitta boende i Oslo jämfört med Stockholm, säger han.

”Blir kvar ett tag”

Nackdelar med Norge? Linus upplever de norska myndigheterna som långsamma.

– Jag upplever inte Norge som ett särskilt snabbt land. Saker tar tid här och de är lite långsamma när man behöver hjälp. Sedan finns det norrmän som hyser lite agg mot svenskar. Jag vet inte vad det beror på riktigt, men det är inget stort problem.

Som det ser ut nu tänker Linus stanna, men han vet inte hur länge.

– Jag blir kvar här ett tag. Allt kan hända.


Frågorna du vill ha svar på!


Hur många kockar behöver Norge?

I dagsläget (maj 2015) behövs det ca. 1500-1800 kockar. Av dem finns det jobbannonser publicerade på ca. 400 tjänster och därefter finns det över 1000 dolda jobb som främst rekryteras internt eller via sitt egna nätverk.

Fasta anställningar är den vanligaste arbetsformen som efterfrågas. Givetvis behövs det säsongspersonal men då är det främst under sommarperioden.

Vad är skillnaden för en kock i Norge och en kock i Sverige?

Det är faktiskt inte så stort skillnad på yrket i Norge och i Sverige. Det kan möjligtvis vara lite bättre definierade arbetsförhållande i Norge.

Hur ser man på svensk arbetskraft i Norge?

De flesta tycker svenskar har en bra arbetsmoral och är väldigt serviceminded. Samtidigt kan arbetsgivarna vara tveksamma på hur länge en svensk stannar på en arbetsplats i Norge innan de reser hem till Sverige igen. Därför är det viktigt att ha en tydlig plan med sin vistelse i Norge. Exempelvis att man vill stanna minst 1-2år.

Vilken lön har man som kock i Norge?

En kock som kommer direkt från skolan utan arbetserfarenhet går in på minimum 24.000 nok/mån. Genomsnittslönen för en kock ligger på ca. 26.000-28.000 nok/mån.  En souschef ligger mellan 26.000-32.000 nok/mån. En kökschef ligger på 35.000++ nok/mån.

Vilken typ av norska företag efterfrågar svenska kockar?

Det är främst hotell och restauranger som behöver kockar i dagsläget. Behovet på båtar och oljeplattformar är begränsat.

Hur får man ett jobb offshore som kock?

Det här är en av de vanligaste frågorna jag får. De flesta som tänker på Norge ser framför sig att ett jobb där de har bra pendlingsmöjligheter till Norge och får väldigt bra betalt i ett offshorejobb. När man pratar om offshorejobb som kock kan man dela in det i två områden:

1. Jobba på en båt i Norge

För att få jobb på en båt krävs det först och främst en GSK, grunnleggende sikkerhetskurs. Därefter måste du ta en kurs som heter STCW95. Den kan tas både i Sverige och Norge. I Norge kostar dessa två kurser ca. 25.000 nok. För att över huvud taget ha möjlighet att komma på en anställningsintervju eller få vara med i processen kring lediga jobb på en båt krävs dessa två utbildningar. Om du får ett jobb är de flesta rotationer på 4 veckor på och 4 veckor av. Lönen är väsentligt högre än vad du tjänar i land och kan variera mellan olika båtar.

2. Jobba på en rigg i Norge

Här krävs det också GSK samt en kurs som heter OLF. De två kurserna kostar också ca. 25.000 nok. Har du inte kurserna och bra erfarenhet kommer du inte med i processen. Som exempel sökte över 5000 kockar ett och samma jobb som en kollega till mig hade ute för ett tag sedan. Alla de hade sina utbildningar på plats. Jag skulle säga att det är näst intill omöjligt att få ett jobb på en rigg som kock, tyvärr.

Erbjuder arbetsgivare boende?

Alla jobb i Oslo-området förutsätter att man själv ordnar att boende, vilket i sig inte är så svårt. Får du ett jobb i mindre orter som t.ex. Lillhammer kan en arbetsgivare oftast hjälpa till med ett instegsboende tills du själv hittar ett lämpligt boende.

Tips för svenska kockar som vill jobba i Norge?

Var noga med ditt CV. Skriv vilken typ av tjänster du haft tidigare och vilken typ av jobb i Norge du är på jakt efter. Se till att inte söka jobb offshore om du inte har klart alla kurser som vi pratade om tidigare. Det är bara bortkastad tid. Har du HCAP & IKT-mat är det viktigt att det syns tydligt på ditt CV.


Har du frågor?

Tveka inte att höra av dig till någon av oss så hjälper vi dig direkt över telefon.


Detta säger våra klienter

Vi bemerket oss hvor attraktive svensker er på det norske arbeidsmarkedet og ønsket derfor å finne en aktør hvor vi kunne komme i kontakt med et stort antall svensker som ønsket seg jobb i Norge. Til dette har Sverige-Norge.se vært svært behjelpelig. De har opprettholdt servicen hele veien, med alt fra søkertips til tips om interessante kandidater. Gjennom deres CV base og annonseringer har vi rekruttert fagspesialister og ingeniører som ikke kunne oppdrives i Norge.

- Ola Frugaard