Jobba som elektriker i Norge - här har du alla tips

Genom att skapa en profil här hos oss blir du synlig för hundratals norska företag som söker svenskar. Sverige-Norge.se är en privat arbetsförmedling i Göteborg som hjälpt tusentals personer till Norge sedan 2007.

Här hittar du jobben i Norge!

Aftonbladet skrev en artikel efter att ha intervjuat vår VD Viktor Nord. Här kan du läsa artikel och tipsen som gavs i intervjun: Den heta norska arbetsmarknaden skriker efter svenskar. Men glöm fiskrensning och lagerjobb – nu vill arbetsgivarna ha högkvalificerade…

Läs hela nyheten →
Publicerat 2014-08-11

Fredrik fick jobb som elektriker i Norge

Vi har ställt ett par frågor till Fredrik Svensson som fick jobb hos Norsk Fiberoptik för ca. 1 år sedan. Idag jobbar han där med två andra svenska kollegor som också fått jobb genom Sverige-Norge.se. Håll tillgodo! Är du själv…

Läs hela nyheten →
Publicerat 2013-11-28

Norge söker svenska elektriker

Under sista kvartalet förra året vände sig ett flertal norska företag till oss på Sverige-Norge.se för att komma i kontakt med svenska elektriker. I Norge är det i dagsläget stor efterfrågan på just elektriker och det finns goda möjligheter både…

Läs hela nyheten →
Publicerat 2013-01-10

Svenska elektriker lockas till Norge

Idag skriver Ekot på Sverigesradio att det kan bli allt svårare att få tag på en elektriker. ”Arbetslösheten bland elektrikerna minskar samtidigt som svenskarna erbjuds nya jobb med bättre villkor i Norge.” Vill du jobba som elektriker i Norge kan…

Läs hela nyheten →
Publicerat 2010-09-06

Världens första 4G – mobila nät!

Norge och Oslo ligger i framkant tack vare NetCom som idag introducerar deras 4G nät som skall ge upp till 100Mbit hastighet på mobilt bredband. Det finns idag inga mobiler som kan använda sig utav 4G nätet men det finns…

Läs hela nyheten →
Publicerat 2009-12-14


Vanliga frågor:

Vad krävs för att få jobba i Norge?

Nordiska medborgare kan bosätta sig och arbeta i Norge utan någon form av tillstånd. Efter du bosatt dig i Norge och hittat ett arbete är det viktigt att du ordnar ett norskt skattekort, norskt personnummer, bankkonto, norskt telefonabonnemang och anmäla flytt till skattverket i Sverige.

Hur fungerar Sverige-Norge.se?

Sverige-Norge.se är en privat arbetsförmedling i Göteborg, Sverige. Vi hjälper svenskar att få arbete i Norge inom alla möjliga branscher. Sedan 2007 har vi förmedlat mer än 4000 arbeten.

Efter att du registrerat din profil hos oss kommer du att bli synlig för hundratals norska arbetsgivare som är ute efter svensk personal. De kommer kontakta dig direkt över telefon eller e-post med konkreta jobberbjudanden som du sedan kan ta ställning till.

Du kommer också få tillgång att söka tusentals lediga jobb genom vår Sök-Jobb-funktion som blir tillgänglig för dig när du registrerat ett komplett CV.

När du fått ett jobb i Norge kan du fortfarande ha stor nytta av hemsidan. Vi kommer att skicka ut information kring regelförändringar, skattetips, valutakurser, evenemang och mycket mer.

Vilka arbetstider har man i Norge?

En arbetsvecka i Norge är oftast 37,5 timmar istället för Sveriges 40 timmar.


Kontakta oss direkt:

Viktor Nord

Daglig leder
+46 70 334 56 14 (Sverige)
viktor@sverige-norge.se

För att kunna arbeta som elektriker i Norge krävs att du har en godkänd yrkesexamen med ECY-certifiering eller BB1 behörighet. Dessutom krävs att du ansöker om DSB godkännande. Detta görs hos DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap). För att bli godkänd skall du ha minst 2 års relevant och dokumenterad yrkeserfarenhet efter certifieringen. Det betyder att du måste arbetat inom det området du söker behörighet för. Längre ner på sidan hittar du mer information om ansökan för DSB.


Martin berättar hur det är att vara svensk elektriker i Norge

Mitt namn är Martin Öman och anledningen till att jag kom till Norge är ganska enkel egentligen. Arbetsmarknaden såg inte så bra ut hemma så jag sökte arbete både i Sverige och i Norge för att öka mina chanser att få ett jobb, många vänner hade också sagt att det är bra att arbeta där så då tänkte jag att jag också skulle ta chansen.

Enkelt att hitta ett jobb!

Att hitta ett jobb i Norge gick rätt så fort, redan efter någon vecka så blev jag erbjuden ett jobb som hissmontör i Oslo. Det var ett bra första jobb i Norge, men efter ett tag kändes det inte som att jag kunde utvecklas så mycket på den arbetsplatsen och fick genom en vän i Norge kontakt med Fleximann bemanning. Genom dem fick jag direkt arbete på olika byggen i Oslo och nu får jag möjligheten att jobba med nya spännande projekt hela tiden!

Det kan ta 2-4 månader att få DSB-godkjenning

I bagaget så har jag en gymnasial el-utbildning och lite vidareutbildningar från olika arbetsplatser där jag har varit i Sverige. Något som är viktigt att titta på ifall man vill öka sina chanser att skaffa i jobb i Norge som elektriker är en så kallad ’’DSB-godkjenning’’. Det är många arbetsgivare som kräver det och det är lätt för dem att se vad man har för kompetens, motsvarande vi har i Sverige skulle vara vårt ECY-certifikat.  Det går att ansöka om att få en DSB-godkjenning från Sverige, men det tar 2-4 månader så det kan vara bra att se på det i förväg!

Ställ inte krav på rese-, boende- och matersättning

Många arbetsgivare erbjuder en antingen fria resor hem, betalt boende eller dietpengar. Men mitt tips till alla som söker jobb i Norge är att se efter ett jobb med högre timpeng då resor, boende och mat går att få skatteavdrag på i deklarationen!

Bra möjligheter för svenska elektriker

Att komma till Norge var spännande, inte minst är det ett nytt språk men det är ju även en viss kulturell skillnad även om vi är väldigt lika. Gällande språket så var det inga större problem att komma in i det i början, det finns redan många svenskar på plats som kan lära en, men främst är norrmän väldigt duktiga på svenska så det blir att man möts på mitten och pratar en form av skandinaviska.

Jag har fått intryck av att en del norrmän inte vill arbeta inom byggbranschen vilket ger utrymme för oss svenskar som vill ta för oss.

Inom byggbranschen så finns det väldigt goda möjligheter som svensk att göra karriär och att hela tiden ha möjlighet att vidareutbilda sig och skaffa nya erfarenheter. Jag har fått intryck av att en del norrmän inte vill arbeta inom byggbranschen vilket ger utrymme för oss svenskar som vill ta för oss.

Rotationsjobb

Jag själv har ett rotationsjobb, det vill säga att jag arbetar längre dagar och får kompensationsledigt därefter. Jag gillar att jag kan vara på arbetsplatsen och verkligen fokusera på mitt arbete, och när jag är ledig så är jag verkligen ledig vilket ger mig möjlighet att besöka familj och vänner hemma i Sverige.

För de som vill arbeta hårt och skaffa sig erfarenheter och pengar så finns alla möjligheter till det. Jag känner att den norska arbetsmarknaden är mer flexibel när det gäller de avtal som arbetsgivare och arbetstagare kan ingå, man har mer frihet i Norge.

Jag rekommenderar alla att söka ett arbete i Norge

Jag känner att det har varit väldigt givande att åka till Norge för att arbeta. Jag har inte bara lärt mig ett nytt språk och en ny kultur utan jag har även utvecklats som person på flera sett, jag har blivit mer ansvarstagande och mer öppen som människa. Jag trivs här, och att åka till Norge är helt enkelt något jag skulle rekommendera alla!


Norskt DSB certifikat (DSB godkjenning)

DSB godkjenning, även kallat DSB certifikat skall du ansöka om så fort du beslutat dig för att jobba i Norge.

Behandlingstiden för din ansökan är som regel 3-4 månader. Du kan ansöka om både elektrofagarbeider och elektroinstallatør, nedan ser du vilken information som måste skickas in till: postmottak@dsb.no, eller Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), Postboks 2014, 3103 Tønsberg, Norway. Det är viktigt att du skickar med all dokumentation som behövs, annars kommer inte ansökan behandlas.

Elektrofagarbeider

(Gruppe L)

En elektrofagarbeider är en elektriker som jobbar med elektriska lågspänningsanläggningar, elektrisk utrustning och elektriska installationer. Arbetet innebär att du monterar elektriska system, men också att reparera och utföra service på existerande system.

 • CV, som beskriver utbildning och relevant praktik i förhållande till det yrke du söker att utföra i Norge.
 • Kopia av originalexamensbevis
 • Kopia av originalbevis på lärlingstid.
 • Kopia av originalcertifiering eller yrkesbevis.
 • Kopia av originalbevis från nuvarande eller tidigare arbetsgivare som dokumentation på minst 2 års relevant arbetserfarenhet (efter avslutad lärlingsperiod alt. certifiering).
 • Kopia av pass.

OBS! Alla kopior måste vara vidimerade. Vidimeringen ordnar du genom att en instans stämplar samt signerar och bekräftar därmed att kopian är riktig. (OBS! Detta måste göras på VARJE sida)

Stämpeln måste visa vilken instans som bekräftar kopian med namn och telefonnummer. 

Godkända instanser:

 • Alla offentlige instanser (exempelvis Arbetsförmedlingen, fackförening m.m, dessa gör det oftast gratis)
 • Advokater
 • Ambassader och konsulat
 • Notarius publicus
 • Utbildningsenheten där du har fått din utbildning

Elektroinstallatør

En elektroinstallatør är ansvarig för arbetet på elektriska anläggningar. När du skickar in din ansökan för elektroinstallatør är det viktigt att du specificerar spänningsgränsen du har jobbat med tidigare.

 • CV, som beskriver utbildning och relevant praktik i förhållande till det yrke du söker att utföra i Norge.
 • Kopia av originalintyg/examensbevis från högre utbildning.
 • Kopia av originalcertifiering eller annat bevis som elinstallatör (ansvar för att arbeta med elektriska installationer).
 • Kopia av originalintyg på lärlingsutbildning om du vill utföra arbeten på elsystem.
 • Kopia av originalcertifiering eller yrkesbevis om du önskar utföra arbeten på elsystem.
 • Kopia av originalintyg från nuvarande eller tidigare arbetsgivare som dokumentation på minst 2 års relevant praktik som elinstallatör (ansvar för att arbeta med elektriska installationer) och relevant arbetserfarenhet som elektriker om du önskar utföra arbete på elsystem.
 • Kopia av pass.
 • Annan dokumentation som kan vara relevant för att underlätta behandlingen av ansökan är välkommen.

Annan dokumentation som kan vara relevant för att underlätta behandlingen av ansökan är välkommen.

Läs mer här.