Här hittar du jobben i Norge!

Aftonbladet skrev en artikel efter att ha intervjuat vår VD Viktor Nord. Här kan du läsa artikel och tipsen som gavs i intervjun:

Den heta norska arbetsmarknaden skriker efter svenskar. Men glöm fiskrensning och lagerjobb – nu vill arbetsgivarna ha högkvalificerade kandidater.

– Många företag klarar inte av att expandera för att de inte hittar den arbetskraft som behövs, säger Viktor Nord, vd på rekryteringsfirman Sverige-Norge.

Är du elektriker, kock, optiker eller styckare? Kan du dessutom tänka dig att dra västerut? Grattis! Vårt grannland Norge lär sannolikt välkomna dig med öppna armar. Ofta väntar en rejäl löneförhöjning och bättre villkor på andra sidan gränsen.

– Förutom ingenjörer och sjuksköterskor som alltid är hett i Norge ser vi en ökande efterfrågan på särskilt elektriker och kockar, säger Viktor Nord, vd på bolaget Sverige-Norge, som hjälper svenskar att etablera sig på andra sidan gränsen, och fortsätter:

– Behovet av elektriker beror på att infrastrukturen byggs ut i Norge. Och kockar utbildas det väldigt få av där. De som utbildas vill klättra snabbt på karriärsstegen och är inte intresserade av att stå i restaurangkök.

En annan yrkesgrupp som norrmännen törstar efter är livsmedelsarbetare.

– Det är många som hör av sig till oss och är på jakt på slaktare, styckare och charkuterister. De behöver dessutom mycket folk. En enda kund kan leta efter 50 personer, säger Viktor Nord.

Efterfrågar kvalificerad arbetskraft

Den övergripande trenden i Norge är att arbetsgivarnas efterfrågan på högkvalificerad arbetskraft ökar.

Tidigare vallfärdade svenska ungdomar västerut för att rensa fisk eller köra truck på lager. Enligt Viktor Nord har den arbetsmarknaden nu svalnat betydligt.

– Vi ser en förändring mot att mer och mer kvalificerad arbetskraft efterfrågas. Olika typer av specialiserade ingenjörer är hårdvaluta. Under de närmsta åren tror jag att de svenskar som flyttar till Norge kommer att vara äldre och mer välutbildade än tidigare, säger han.

Elisabeth Andersson, Arbetsförmedlingens expert på jobb i Norge, är inne på samma linje.

– Vissa av jobben som inte kräver någon utbildning har gått tillbaka, men det finns fortfarande ett stort sug efter svenskar i servicesektorn.
– Vi har till exempel stora rekryteringsträffar för olika jobb på Oslos flygplats Gardemoen. Det kan handla om att jobba i taxfree-butiker, ha hand om incheckningen eller lasta bagage, säger hon.

Stor press i Sverige

Sjuksköterskor är fortfarande en av de yrkesgrupper där exporten av svensk arbetskraft till Norge är som mest utberedd.

Statistik från Universitetskanslersämbetet och den norska socialstyrelsen, som Sveriges Radio rapporterar om, visar att 1 300 svenskar skaffade sjuksköterskelegitimation i Norge förra året.

Det är en tredjedel av de sjuksköterskor som examinerades i Sverige 2013. Siffran har varit lika hög sedan 2005.

– Precis som i Sverige råder det brist på sjuksköterskor i Norge. Men Norge kan erbjuda högre lön och bättre villkor, säger Viktor Nord.

Enligt Marianne Törner, forskare vid Göteborgs universitet som studerat arbetsmiljön för sjuksköterskor, är det inte bara lönen som lockar i Norge. Stressen inom den svenska vården är också en viktig orsak.

– Om man inte känner att man kan göra ett jobb på ett tillfredsställande sätt så blir man väldigt stressad och deprimerad och då försöker man hitta en väg ut, säger hon till Sveriges Radio.

”Tuff ekonomisk situation”

För de svenska vårdgivarna är dock flykten av sjuksköterskor ett stort problem. I Västra Götaland försöker politikerna få fler att stanna i Sverige genom att locka med höjda löner.

– Vi har avsatt 50 miljoner kronor extra varje år för bland annat sjuksköterskelöner. Vi kanske borde ha gjort ännu mer men vi har en tuff ekonomisk situation att ta hänsyn till, säger vänsterpartististen Sören Kviberg, som sitter i regionfullmäktige i Västra Götaland, till Sveriges Radio.


Kommentarer
 1. Anton
  Sep
  02

  Några svetsjobb i Norge?

 2. Viktor Nord
  Sep
  10

  Det finns det allt. Vi har just nu en kund som söker en svetsare med licens för TIG/MIG samt MAG.
  Lägg in ditt CV så kan arbetsgivarna och vi se din profil för att lättare kunna matcha dig mot ett jobb!

 3. Erik
  Dec
  08

  Hur ser det ut med jobb för nyexade civilekonomer, och vad har de för löner jämfört med i Sverige?

 4. Viktor Nord
  Dec
  21

  Hej! Den ser bra ut. Skapa ett konto hos oss så får du se hur många norska företag som tar kontakt med dig.

Vad tycker du? Kommentera den här artikeln!

Jag söker jobb i Norge →
(För svenska jobbsökande)
Finn svensk personell →
(For norske bedrifter)
×
×

Det här är Sverige-Norge.se

×

  Logga in och börja söka.

×

  Logga in och börja söka.

×

  Skapa ditt konto och bli sökbar.

×

  Pröva på gratis & sök personal.

×

  Logga in och börja söka.

×

Skicka den här länken till en vän!

Vi har hjälpt norska arbetsgivare som söker svensk personal och har kandidater inom alla branscher.

×

Skicka den här länken till en vän!