Full gas inom bygg och infrastruktur!

viktor-nord1webb
Vår VD Viktor Nord blev intervjuad av tidningen Byggvärlden för en tid sedan.
Ni kan läsa en del av intervjun nedan, hela intervjun hittar ni HÄR!

 

Nav mellan Sverige och Norge

Anna Sjöström 8 Okt 2015

– I dag är jobb i Norge ett attraktivt alternativ, och ingen nödlösning för svenskar. Och just nu är det full gas inom bygg och infrastruktur, säger Viktor Nord, vd för Sverige-Norge Personalförmedling.
Landet i väst efterfrågar bygg- och anläggningspersonal och svenskar är uppskattade kollegor. 

Viktor Nord har själv jobbat i Norge. Och det var när han jobbade för ett rekryteringsbolag i Oslo som han insåg att det fanns ett behov av ett företag som enbart riktade in sig på att hitta jobb i Norge för svenskar.
2007 startade han därför ett eget rekryteringsbolag, som senare utvecklades till en arbetsförmedling med fem anställda och kontor i Göteborg och Oslo.
Här matchar han ihop arbetssökande med norska företag. Det sker främst online, men även via rekryteringsträffar.
– Jag ser oss som ett nav mellan Sverige och Norge.

Mellan 20 och 25 procent av jobben som de förmedlar är inom bygg, anläggning och installation.
– Norge har ett stort behov av personal inom de branscherna. Det är allt från snickare, elektriker, montörer, ställningsbyggare och maskinförare till ingenjörer, projektledare och platschefer. Störst behov är det av ingenjörer och projektledare, säger Viktor Nord.

Oftast är det stora företag, som fått stora projekt, som söker personal med hjälp av förmedlingen.
– De är väldigt specifika i det de söker. Det är inte ovanligt att de kontaktar oss och vill ha 10-20 personer av en yrkesroll med start så snart som möjligt. När det kommer till ingenjörer och projektledare är man ofta ute i god tid innan tjänsten startar.

Hur länge man arbetar i Norge är olika. Det beror förstås på hur lång anställning man får och oftast stannar ingenjörer och chefer längre, enligt Viktor. Och en del blir kvar.
– Just nu råder byggboom i Norge, och den har hållit på sedan början av 2013. Gas- och oljebranschen går dåligt och då satsar staten på infrastruktur i stället. Det byggs väldigt mycket vägar, broar och järnvägar. Jag tror att byggandet kommer hålla i sig, och kanske till och med öka, under åtminstone de närmaste ett och ett halvt, till två åren, säger Viktor Nord.

Svenskar är uppskattad arbetskraft, menar han, och ibland till och med mer uppskattade än norrmännen.
– Svenskar har ett rykte om att jobba hårt och vara pålitliga. Jag tror att det stämmer till stor del att de som åker till ett annat land och jobbar blir mera motiverade och drivande, eftersom de har valt att ta steget.

Han fortsätter:
– Norrmännen har en skön inställning till svenskar, den är vänskaplig och skojig.
Han upplever att det skett en förändring i vilka som åker till Norge och jobbar.
– Förr var det många som åkte dit och arbetade med saker de inte hade någon tidigare erfarenhet av, det var personer som kanske hade svårt att få jobb i Sverige eller som ville dit och spara ihop pengar. Men enligt min erfarenhet är de som jobbar i Norge i dag i större utsträckning utbildade inom det de jobbar som, och fler har också högre utbildning. Förr var Norge lite av en ”nödlösning”, men i dag är Norge ett attraktivt alternativ till jobb i Sverige och för många är det ett bra sätt att få arbetserfarenhet.

Läs resten av intervjun HÄR!


Vad tycker du? Kommentera den här artikeln!

Jag söker jobb i Norge →
(För svenska jobbsökande)
Finn svensk personell →
(For norske bedrifter)
×
×

Det här är Sverige-Norge.se

×

  Logga in och börja söka.

×

  Logga in och börja söka.

×

  Skapa ditt konto och bli sökbar.

×

  Pröva på gratis & sök personal.

×

  Logga in och börja söka.

×

Skicka den här länken till en vän!

Vi har hjälpt norska arbetsgivare som söker svensk personal och har kandidater inom alla branscher.

×

Skicka den här länken till en vän!