Fredrik fick jobb som elektriker i Norge

54359

Vi har ställt ett par frågor till Fredrik Svensson som fick jobb hos Norsk Fiberoptik för ca. 1 år sedan. Idag jobbar han där med två andra svenska kollegor som också fått jobb genom Sverige-Norge.se. Håll tillgodo!

Är du själv ute efter ett arbete som elektriker har vi skapa en specifik undersida.

 

Hur gick det till när du fick ett jobb och hur lång tid tog det?

Jag började med att googlade lite om jobb i Norge och hamnade då på hos er. Hade inte bestämt mig ifall jag ville jobba i Norge eller inte, men jag gjorde en användare bara för att se ifall jag fick några jobberbjudanden.

Efter ca 3 dagar började telefonen ringa och efter ca en månad så var det runt 20 företag som hört av sig.

Det var företag från alla delar av Norge. Väldigt många intressanta erbjudanden. Ett företag i Stavanger sa att de kunde flyga till Stockholm bara för att ha en intervju med mig. Jag hade intervju med dem, dagen efter ringde de och sa att jag fick jobbet och frågade hur snabbt jag kunde börja. Jag började hos dem ca 2 månader efter jag gjort en användare hos er, då jag hade 1 månads uppsägnings tid på mitt dåvarande arbete.

 

Vad slags jobb fick du, hur ser en arbetsdag ut?

Jag fick fast anställning som fibertekniker i Stavanger. Jag börjar arbeta kl 07.30 och slutar 15.30, 37,5 timmar i veckan. 30 min lunch som jag bestämmer själv när jag tar. Jag har fått egen firmabil, som jag får köra till och hem ifrån jobbet.

 

Hur löste du boende i Norge?

Firman ordnade grattis boende de 2-3 första månaderna, så att jag fick tid på mig att ordna eget. Det absolut enklaste sättet att hitta ett boende är att gå in och söka på finn.no. Det finns massvis med lägenheter även hus som hyrs ut. Jag har varit i Norge lite över ett år och ska flytta för 3:de gången nu. Det har aldrig varit problem att hitta lediga lägenheter. Svenskar är populära hyresgäster, för att Norrmännen vet att vi är här för att tjäna pengar.

Har träffat väldigt många svenskar här så nu är vi några stycken som bestämt oss för att hyra ett helt hus för att det ska bli billigare.

 

Var Norge som du tänkt dig?

Jag har rest så mycket i Norge tidigare så det var precis som jag tänkt mig.

 

Hur länge har du varit i Norge nu?

Sedan oktober 2012

 

Skiljer sig ditt yrke från hur det var i Sverige?

Ja det skiljer. I Sverige var jag elektriker och nu är jag fibertekniker/montör. Jag hade aldrig hållit på med fiber innan. Det enda som är likt är att jag jobbar och har jobbat med felsökning. Jag fick gå tillsammans med en annan fibermontör i ca 2 månader för att lära mig fiber.

 

Måste man äta ”norsk lunch”, dvs mackor?

Nej det måste man inte, jag brukar ofta gå in på lite större matvaruaffärer typ som helgö meny, ica, coop. Där har de varm mat som man köper vi charken, de brukar ha te.x lasagne, lax, olika biffar, potatismos, ris mm. De har även salladsbar där man får plocka ihop sin egen sallad. Sen finns det snabbmat ställen som t.ex. Mc Donalds och Pizzabakarn. Pizzabakarn brukar ha liten pizza med dricka för 55 kr.

 

Skulle du rekommendera andra elektriker att söka sig till Norge?

Ja jag skulle rekommendera andra elektriker att söka till Norge, det är oftast bra arbete och bra betalt. Sen är det en upplevelse att arbeta i ett annat land.

 

Skulle du rekommendera andra elektriker att registrera sig på Sverige-Norge? Och i så fall varför?

Ja jag skulle rekommendera det och har redan gjort. Det är ett väldigt enkelt och bra sätt att komma i kontakt med Firmor i Norge.


Kommentarer
  1. Bra information. Värt att testa på om man skulle tröttna på att jobba här i sverige. (Från en elektriker i Linköping)

Vad tycker du? Kommentera den här artikeln!

Jag söker jobb i Norge →
(För svenska jobbsökande)
Finn svensk personell →
(For norske bedrifter)
×
×

Det här är Sverige-Norge.se

×

  Logga in och börja söka.

×

  Logga in och börja söka.

×

  Skapa ditt konto och bli sökbar.

×

  Pröva på gratis & sök personal.

×

  Logga in och börja söka.

×

Skicka den här länken till en vän!

Vi har hjälpt norska arbetsgivare som söker svensk personal och har kandidater inom alla branscher.

×

Skicka den här länken till en vän!