Flyr Sverige för jobb i Norge

Strömstad är en av de kommuner i Sverige som har flest unga i arbete. En av orsakerna är att en högre lön lockar många till Norge. ”Vi lever i ett gränsland”, säger kommunalrådet. Det här skriver tidningen ETC.

Bild: Elinor Ahlqvist

”Jag tror att man måste våga vara lite obekväm för att ta sig framåt”, säger Camilla Skoog, som är en av tusentals unga svenskar som väljer att söka lyckan i Norge. Bild tagen av Elinor Ahlqvist

 

Vågar pröva nytt

I Skee utanför Strömstad tar Camilla Skoog emot i sitt barndomshem, sista huset på en liten avtagsväg. Hon är tjugo år och en av många unga vuxna som tagit det andra alternativet – att söka lyckan i Norge. Varje vecka pendlar hon till Oslo för att jobba heltid på ett säljföretag. Hon registrerade sig på sajten Sverige-Norge.se där norska arbetsgivare kan söka svensk personal och i dag är hon provanställd och hoppas få stanna i Oslo.

– Jag trivs jättebra. Sen får vi se vart livet tar mig, men jag ser en framtid på det här företaget, säger Camilla Skoog.

 

Störst tillväxt

Tillbaka på rundturen förklarar Ronnie Brorsson att de hela tiden måste tänka över gränserna. Han tror att regionen mellan Strömstad och Oslo är en av de starkaste tillväxtzonerna i Europa och att det bara är positivt att människor rör på sig.

– Det här är pulsådern in i EU, med en långtradare per minut över gränsen. Vi behöver ta bättre vara på det, bredda och samarbeta mer i detta gränsland. Vi jobbar till exempel för mer samarbeten mellan universiteten, säger han.

Hemma hos familjen Skoog dukar Camilla upp lussebullar och te bredvid adventsljusstaken.

Det blir inte så mycket uteliv för hennes del. Hon vill helst komma hem till familj och vänner över helgen efter intensiva jobbveckor. Enligt henne är det inget strategiskt val att arbeta utomlands, även om det kan ses som en merit.

 

Var det självklart för dig att söka jobb i Norge?

– Nej. Men jag har väl alltid varit en drömmare. Att jobba i Oslo känns som att man är någon annanstans men samtidigt ganska hemma. Och så kan jag åka hem över helgerna, så det är som en mjukstart.

Ronnie Brorsson smäller igen bildörren framför stadshuset. Det har börjat regna och gatan är folktom. Han är inte orolig över konsekvenserna när så många drar, utan menar att det jämnar ut sig. Femtio åker och femtio kommer tillbaka, säger han.

– Barnomsorg är en näringslivsfråga, brukar jag säga. Trivs du och ungarna så vill det mycket till att du skulle flytta. Kommunerna tänker fel när de bara tänker på jobb – man kan pendla till grannkommunen. Tre mil hit eller dit spelar ju ingen roll, säger Ronnie Brorsson.

– Gränserna finns ju egentligen inte, det är bara i våra hjärnor.

Läs hela artikeln här…


Vad tycker du? Kommentera den här artikeln!

Jag söker jobb i Norge →
(För svenska jobbsökande)
Finn svensk personell →
(For norske bedrifter)
×
×

Det här är Sverige-Norge.se

×

  Logga in och börja söka.

×

  Logga in och börja söka.

×

  Skapa ditt konto och bli sökbar.

×

  Pröva på gratis & sök personal.

×

  Logga in och börja söka.

×

Skicka den här länken till en vän!

Vi har hjälpt norska arbetsgivare som söker svensk personal och har kandidater inom alla branscher.

×

Skicka den här länken till en vän!