Fler svenska sjuksköterskor till Norge med ny flyglinje

Den nya flyglinje mellan Luleå och Tromsö som landstinget ska stötta med 26 miljoner kronor under fem år riskerar att förvärra sjuksköterskebristen i Norrbotten.

– Det kommer ju att i hög grad förenkla transport och logistik kring att jobba i Nordnorge, säger Petter Nyhagen, som är vd för bemanningsföretaget Dedicare i Norge och som står för en stor del av rekryteringen av svenska sjuksköterskor till sjukhus i Norge.

Sjuksköterskan Lisa Backman har flera gånger arbetat i Norge och hon är övertygad om att flyglinjen kommer att få fler sköterskor från Norrbotten att ta steget och jobba i Nordnorge.

– Ju enklare det är att ta sig till ställen, desto enklare åker man helt enkelt, så absolut att det kommer att bli en ökning av folk som åker till Tromsö för att jobba. Det tror jag, säger hon.

Petter Nyhagen tror att det finns risk för att sjuksköterskebristen i Norrbotten förvärras när flyglinjen öppnas.

Tycker du man kan säga att landstinget binder risk åt egen rygg?

– Ja, om man ser på sjuksköterskor och specialsjuksköterskor isolerat kanske man kan säga det, men jag tror att landstinget även har andra avsikter med att stötta flyglinjen, men isolerar man det till att bara tänka på sjuksköterskor kan det väl vara så, säger Petter Nyhagen.

Lisa Backman känner sig kluven till att just landstinget går in med pengar för att stötta flyglinjen.

– Alltså, det är ju väldigt tvetydigt, om man tänker sig att man ska få norska sköterskor hit så kan det ju vara en klok idé, men med tanke på förutsättningarna så har jag svårt att tro att det kommer att bli sköterskor åt det här hållet, utan snarare att svenska sköterskor åker till Norge, säger hon.

 

Källsa: SR.se


Vad tycker du? Kommentera den här artikeln!

Jag söker jobb i Norge →
(För svenska jobbsökande)
Finn svensk personell →
(For norske bedrifter)
×
×

Det här är Sverige-Norge.se

×

  Logga in och börja söka.

×

  Logga in och börja söka.

×

  Skapa ditt konto och bli sökbar.

×

  Pröva på gratis & sök personal.

×

  Logga in och börja söka.

×

Skicka den här länken till en vän!

Vi har hjälpt norska arbetsgivare som söker svensk personal och har kandidater inom alla branscher.

×

Skicka den här länken till en vän!