Det här skall du tänka på som svensk kock i Norge

Morten Krogh
Morten Krogh

Svenska kockar, souschefer och kökschefer är väldigt eftertraktade i Norge. Under veckan har vi haft Morten Krogh från Nykokk.no på plats här på kontoret i Göteborg. Vi passade på att ställa lite frågor mellan hans intervjuer. Morten har 25 års branscherfarenhet ifrån Norge, både offshore och i land, är utbildad kock och jobbar idag som headhunter/rekryterare för Din BemanningsPartner AS, Nykokk.no.

← Besök vår sida för svenska kockar i Norge

Hur många kockar behöver Norge?

I dagsläget skulle jag uppskatta det till 1500-1800 kockar. Av dem finns det jobbannonser publicerade på ca. 400 tjänster och därefter finns det över 1000 dolda jobb som främst rekryteras internt eller via sitt egna nätverk.

Fasta anställningar är den vanligaste arbetsformen som efterfrågas. Givetvis behövs det säsongspersonal men då är det främst under sommarperioden.

Vad är skillnaden för en kock i Norge och en kock i Sverige?

Det är faktiskt inte så stort skillnad på yrket i Norge och i Sverige. Det kan möjligtvis vara lite bättre definierade arbetsförhållande i Norge.

Hur ser man på svensk arbetskraft i Norge?

De flesta tycker svenskar har en bra arbetsmoral och är väldigt serviceminded. Samtidigt kan arbetsgivarna vara tveksamma på hur länge en svensk stannar på en arbetsplats i Norge innan de reser hem till Sverige igen. Därför är det viktigt att ha en tydlig plan med sin vistelse i Norge. Exempelvis att man vill stanna minst 1-2år.

Vilken lön har man som kock i Norge?

En kock som kommer direkt från skolan utan arbetserfarenhet går in på minimum 24.000 nok/mån. Genomsnittslönen för en kock ligger på ca. 26.000-28.000 nok/mån.  En souschef ligger mellan 26.000-32.000 nok/mån. En kökschef ligger på 35.000++ nok/mån.

Vilken typ av norska företag efterfrågar svenska kockar?

Det är främst hotell och restauranger som behöver kockar i dagsläget. Behovet på båtar och oljeplattformar är begränsat.

Hur får man ett jobb offshore som kock?

Det här är en av de vanligaste frågorna jag får. De flesta som tänker på Norge ser framför sig att ett jobb där de har bra pendlingsmöjligheter till Norge och får väldigt bra betalt i ett offshorejobb. När man pratar om offshorejobb som kock kan man dela in det i två områden:

1. Jobba på en båt i Norge

För att få jobb på en båt krävs det först och främst en GSK, grunnleggende sikkerhetskurs. Därefter måste du ta en kurs som heter STCW95. Den kan tas både i Sverige och Norge. I Norge kostar dessa två kurser ca. 25.000 nok. För att i huvud taget ha möjlighet att komma på en anställningsintervju eller få vara med i processen kring lediga jobb på en båt krävs dessa två utbildningar. Om du får ett jobb är de flesta rotationer på 4 veckor på och 4 veckor av. Lönen är väsentligt högre än vad du tjänar i land och kan variera mellan olika båtar.

2. Jobba på en rigg i Norge

Här krävs det också GSK samt en kurs som heter OLF. De två kurserna kostar också ca. 25.000 nok. Har du inte kurserna och bra erfarenhet kommer du inte med i processen. Som exempel sökte över 5000 kockar ett och samma jobb som en kollega till mig hade ute för ett tag sedan. Alla de hade sina utbildningar på plats. Jag skulle säga att det är näst intill omöjligt att få ett jobb på en rigg som kock, tyvärr.

Erbjuder arbetsgivare boende?

Alla jobb i Oslo-området förutsätter att man själv ordnar att boende, vilket i sig inte är så svårt. Får du ett jobb i mindre orter som t.ex. Lillhammer kan en arbetsgivare oftast hjälpa till med ett instegsboende tills du själv hittar ett lämpligt boende.

Har du något mer tips för svenska kockar som vill jobba i Norge?

Var noga med ditt CV. Skriv vilken typ av tjänster du haft tidigare och vilken typ av jobb i Norge du är på jakt efter. Se till att inte söka jobb offshore om du inte har klart alla kurser som vi pratade om tidigare. Det är bara bortkastad tid. Har du HCAP & IKT-mat är det viktigt att det syns tydligt på ditt CV.


Vad tycker du? Kommentera den här artikeln!

Jag söker jobb i Norge →
(För svenska jobbsökande)
Finn svensk personell →
(For norske bedrifter)
×
×

Det här är Sverige-Norge.se

×

  Logga in och börja söka.

×

  Logga in och börja söka.

×

  Skapa ditt konto och bli sökbar.

×

  Pröva på gratis & sök personal.

×

  Logga in och börja söka.

×

Skicka den här länken till en vän!

Vi har hjälpt norska arbetsgivare som söker svensk personal och har kandidater inom alla branscher.

×

Skicka den här länken till en vän!