Svensk pendlare i den norska oljeindustrin

Joakim Fransson

Efter att ha jobbat i nästan 10 år i den svenska bilindustrin som ingenjör fick jag ett tips av en tidigare kollega om att komma till Norge för att jobba inom oljeindustrin. Han lockade med ett spännande jobb, kortare arbetsveckor och en högre lön.

Oljeindustrin var helt ny för mig men antog ändå utmaningen att åka upp för att testa på möjligheten. Jag blev projektanställd som konsult hos Project Power A/S, som bokade en intervju med FMC Technologies i Kongsberg. Jag fick uppdraget som ”Project Lead Engineer”, i ett av världens största företag med inriktning mot leverans av olje- och gasutrustningar, för ingenjörsarbeten på produktionsutrustning för installation på havsbotten.

Intervjun tog nästan tre timmar och fokus låg mycket på vilken utbildning jag hade. Civil- eller maskiningenjör är ett önskemål pga. de höga krav som ställs på utrustningarna som ska installeras på havsbotten för att kontrollera försörjningen av olja eller gas. Som Project Lead är man teknisk ansvarig för produkten som kunden, t.ex. Statoil, Shell, BP, eller BG har beställt. Project Lead är ansvarig över att alla lagkrav, kundkrav och standarder följs.

Med ett tvärfunktionellt team är det en Project Leads ansvar att motivera gruppen och tydliggöra kundens och det egna företagets mål. Målen är möta alla krav för säkerhet, kvalitet och leverans i rätt tid inom given budget för att skapa ”Customer Success”.

Väl på jobb så ställdes jag direkt inför två stora utmaningar, den första var att lära sig en helt ny produkt och det andra var språket. Den första utmaningen kanske inte var så oväntad, men att grannspråket skulle ta många månader att komma in i var otippat. Meningar som blandades med fackord och förkortningar var frustrerande. Men allt eftersom tiden gått så har det norska språket blivit en del av min vokabulär.

Det som först och främst kännetecknar Norge i stort är att familjen kommer i första hand och jobbet i andra hand. Det var väldigt ovant i början då kollegor mitt under mötet reste sig och lämnade mötet för att hämta upp sina barn på dagis eller skola. Men jag tycker nu att deras syn på arbete gentemot familj är sunt. Det andra som kännetecknar norrmännen är hur hurtiga många av de anställda är, de går på tur, cyklar, går på gym mm och lever ett sunt liv.

Det har gått 4,5 år, och jag har under denna period haft förmånen att arbeta tillsammans med kollegor och kunder från stora delar av världen. Den 12 mars i år, var det dags att anta nya utmaningar. Nya kollegor, ny arbetsplats och ny produkt, fast fortfarande inom ”subsea”. Denna gång gick det betydligt enklare att komma igång, med tanke på erfarenheten inom subsea och det norska språket. Jag kände mig välkommen från första stund inne på Aker Solutions i Tranby.

Nu gäller det att suga åt sig all information om just subsea pumpar, som kommer att bli mitt område en tid framöver. Ett område som kommer att växa i och med att behovet av pumpar bara ökar. Kortfattat så kan pumparna hjälpa till med att få ut den sista oljan eller gasen ur ett reservoar genom pressa ner antingen gas eller vatten. Det blir då ett jämnare flöde av oljan eller gasen från reservoaren till t.ex. en båt eller rigg.

Att vara svensk pendlare i Norge har passat mig utmärkt eftersom jag har haft möjligheten att jobba så mycket som det har krävts under veckodagarna, då delar av min familj befunnit sig i Sverige. Medan de norska kollegorna gått hem till sina familjer efter arbetsdagens slut har jag kunnat fortsätta jobba, för det är på kvällarna jag får arbetsro.

Efter att ha jobbat i bilindustrin har man varit präglad av att jobba strukturerat och att ha säkerhet, kvalitet, leverans och kostnad i fokus. Där har vi svenskar legat lite före och har kunnat bidra med en hel del, men nu börjar den norska industrin få fart i tanke- och arbetssättet. Med flexibilitet och den höga arbetsmoralen vi har i Sverige har vi varit otroligt uppskattade i Norge. Vi är vana att ta ansvar och göra jobbet strukturerat med ett gott resultat. Det gör oss svenskar till en otroligt kvalitativ arbetskraft.

-Joakim Fransson, 24 april 2012


Kommentarer
 1. Mushtaq
  Maj
  06

  Jag är så glad när jag läser denne intervju. Jag jobbar nu i Norge som veterinär och jag har samma situation, en del av min familje är fortfarande i Sverige och jag pendlar ca en gång i månaden.Jag trivs bra i Norge.

 2. Cecilia Johansson
  Maj
  08

  Hej! Jag skulle gärna vilja ha lite kontakt med folk som redan är i Norge. Undrar om det finns någon som också kan hjälpa mig att svara på en del frågor man ha. Är det många som ha åkt till Norge t ex som inte ha sökt eller hunnit få något jobb innan? Ha själv lite anhöriga i Sverige och ha tänkt att pendla från Norge till Sverige.

  Cissi

 3. Viktor
  Maj
  08

  Hej Cissi!
  Ja det är många som åker till Norge utan att först få ett jobb.
  I många fall kan det vara enklare att infinna sig på intervjuer om man väl är på plats.

  Här inne på vår hemsida kan du hitta flertalet artiklar som pendlar mellan Norge och Sverige.

 4. FullKastrull
  Maj
  30

  Cissi!
  Vad har du funderingar över?
  Pendla är väl lugnt om det är i närheten, visserligen har jag vänner som pendlar Bergen-Stockholm. DEt funkar om du kan flyyyyyga, brum brum, direkt. Byten är olidliga. OCh tåg är värdelöst i Norge. Inte ens sommartid går de i tid.
  Men de ha en del fina öl om man finner microbryggerierna, men inte det i Oslo.

  Vad vill du veta? Tuta i Luren!

 5. Mohammed Al-Kaisi
  Mar
  18

  Hej,
  Det låter intressant. Hur kan som en Elkraftingenjör med 5 års erfarenhet söka jobb ifrån Stockholm? någon tips eller kontaktpersoner ?

 6. Viktor
  Aug
  14

  Hej Mohammed!

  Om du registrerar dig på vår hemsida vet jag att ett par företag söker efter din kompetens.

 7. Pelle
  Aug
  13

  Är sjuksköterska med mångårig erfarenhet och kompetens. Vill ut på oljerigg.
  Någon som vet vem man skall kontakta inledningsvis??

 8. Viktor
  Aug
  14

  Hej Pelle!

  Det är svårt att få jobb som sjuksköterska på en oljerigg dessvärre. Vi på Sverige-Norge.se kan i dagsläget inte förmedla någon kontakt med någon annan här kanske kan?

 9. Emma
  Aug
  13

  Hej! Hur mycket bättre lön fick du i Norge jämfört med jobbet du hade i Sverige?

 10. Chris
  Sep
  04

  Väg och vatteningenjör med 2,5 års erfarenhet (projektledning/logistik etc), söker jobb i Trondheim, verkar inte vara så enkelt som de säger. Fått en intervju än så länge..

 11. Calle
  Aug
  13

  Jag har också planer på att söka jobb i norge efter att ha fått tips från några bekanta som bor där. Vet någon om utformningen av ansökningsbrev och CV skiljer sig från jobbsök i Sverige?

 12. angelica
  Nov
  19

  Hej jag är relativt nyutbildad TIG-svetsare med god erfarenhet av mig/mag och MMA. Jag vill verkligen testa på oljeindustrin i Norge men känns omöjligt….. Men Vilka möjligheter finns för mig inom oljeindustrin? vad mer kan jag göra för att nå dit?

 13. Jon
  Nov
  28

  Hej!
  Finns det plats för en nyexad maskin ingenjör+CAD tekniker? 2 examens och 240hp.
  Gör lite jobb research inför examen.

Vad tycker du? Kommentera den här artikeln!

Jag söker jobb i Norge →
(För svenska jobbsökande)
Finn svensk personell →
(For norske bedrifter)
×
×

Det här är Sverige-Norge.se

×

  Logga in och börja söka.

×

  Logga in och börja söka.

×

  Skapa ditt konto och bli sökbar.

×

  Pröva på gratis & sök personal.

×

  Logga in och börja söka.

×

Skicka den här länken till en vän!

Vi har hjälpt norska arbetsgivare som söker svensk personal och har kandidater inom alla branscher.

×

Skicka den här länken till en vän!