Allt fler svenska sjuksköterskor i Norge

← Besök vår specifika för svenska sjuksköterskor i Norge

Publicerat 2008-05-18 18:03

Samtidigt som vårdstrejken pågår för fullt i Sverige söker sig rekordmånga sjuksköterskor till Norge. Förra året ansökte drygt 1600 svenskar om norsk sjuksköterskelegitimation – en tredubbling jämfört med 2004.

För den som kan tänka sig att flytta västerut väntar upp till 30 procent högre lön.

Sjuksköterskanorge

– De får se till att höja lönerna i Sverige, då skulle jag gärna arbeta här, säger Maud Eriksson.

Hon bor i värmländska Eda, men arbetar sedan åtta år tillbaka som sjuksköterska inom hemsjukvården i Kongsvinger, på andra sidan gränsen.

– Jag ville prova något nytt och få högre lön. Nu arbetar jag 80 procent av heltid och tjänar ändå mellan 3000 och 5000 kronor mer i månaden än vad jag skulle ha gjort om jag arbetat heltid i Sverige, berättar hon.

Bland värmländska sjuksköterskor har det länge varit populärt att arbeta i Norge för att få högre lön. Men på senare år har sjuksköterskornas flyttvilja ökat kraftigt också i resten av Sverige. Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund menar att det finns ett samband mellan vårdstrejken, som nu går in på sin femte vecka, och det växande antalet svenska ansökningar om norsk sjuksköterskelegitimation.

– Det är inte förvånande att det är många som talar om att flytta med tanke på de negativa signaler som kommer från arbetsgivarna i förhandlingarna, säger hon till DN.se.

– Det var många som flyttade till Norge 1995, i samband med förra vårdstrejken också.

– Sedan vände den trenden i början av 2000 när vi fick ett avtal som gjorde att de svenska lönerna närmade sig de norska.

I Skåne väljer många sjuksköterskor att åka och arbeta för högre lön i Danmark. Sammanlagt finns det nästan 2.500 svenska sjuksköterskor som har dansk legitimation. De länder utanför Norden som är mest populära bland svenska sjuksköterskor är Irland, England, Schweiz och Saudiarabien.


Vad tycker du? Kommentera den här artikeln!

Jag söker jobb i Norge →
(För svenska jobbsökande)
Finn svensk personell →
(For norske bedrifter)
×
×

Det här är Sverige-Norge.se

×

  Logga in och börja söka.

×

  Logga in och börja söka.

×

  Skapa ditt konto och bli sökbar.

×

  Pröva på gratis & sök personal.

×

  Logga in och börja söka.

×

Skicka den här länken till en vän!

Vi har hjälpt norska arbetsgivare som söker svensk personal och har kandidater inom alla branscher.

×

Skicka den här länken till en vän!