Svenskar drar till Norge

Det går att få jobb i Arvika i sommar. De som inte får det åker till Norge. För arbetslösa som stannar kvar är praktik enda alternativet, enligt Thomas Rehn, ombudsman för IF Metall Klarälven.

lastbil

– Den privata industrisektorn är en berg- och dalbana, det bara är så. Man pratar om sjuårscykler. Två av sju är svårare tider. Sedan är det upp till en själv om man vill vara i den här branschen.

Thomas Rehn är hård och säger att 80 procent av yrkeskåren blir kvar i företagen medan 20 procent cirkulerar bland bemanningsföretag och går in och ut i olika företag.

– De har inte den riktiga grundkompetensen eller snarare konkurrenskraften för att få en långsiktig anställning. De hamnade kanske inte rätt från början. Kommer man in på rätt område så blir man kvar, hävdar han.

Yrkesvux kom till efter påtryckningar från IF Metall. År 2006 behövdes det dubbelt så många industriarbetare som det gick ut elever från gymnasiernas industriprogram.

– Vi har nått den nivå nu. I dag har vi i Värmland, på gymnasie- och KY-nivå, 1600 elever som går utbildningar riktade mot industrin. Vi har alltså en stor industrikunskapsbas.

Men nu, elever som gått ut nu, hur ska de få jobb?

– Praktik. Praktik är enda sättet. Yrkesvux är ett sätt att bredda sig. Spetsen får du ute på en arbetsplats, säger Thomas Rehn.

I juni och under första veckorna i juli fick 300 personer jobb i Arvika och Eda kommun. Om det är sommarvikariat eller anställningar som sträcker sig längre än så vet inte Alan Donald på Arbetsförmedlingen. Inte heller i vilka branscher de fått jobb.

– Jag vet däremot att intresset för Norge är extra stort nu. Där finns det mer industrijobb. Före detta Volvoanställda arbetar på lager, som truckförare, montörer och svetsare.

Efter massuppsägningarna på Volvo startades en mängd korta utbildningar på Yrkesvux. Då såg det riktigt dystert ut i Arvika. Enligt siffror från IF Metall var 20 procent arbetslösa.

På Volvo gick montörer och drog. Det fanns inget att göra. Omkring 200 personer hoppade därför under sin uppsägningstid på utbildningar på Yrkesvux. Det var i januari, februari och mars i år. Sedan satte a-kassan stopp.

– Man får inte studera mer än två timmar om dagen om man ska få a-kassa. De flesta gick ut i riktig arbetslöshet i april. Från att ha haft ohyggligt många sökanden till utbildningarna hade vi helt plötsligt inga elever alls, berättar Christina Nordin, rektor för vuxenutbildningen i Arvika.

Men ett flertal uppsagda Volvoarbetare hann ta truckkort och bredda sig som industriarbetare på annat sätt.

– En del har med hjälp av truckkortet fått arbete i Norge. Vi hade också folk från industrin som gick bussförarutbildning. Samtliga har fått jobb.

ELINOR TORP – http://www.fackliganyheter.nu/


Vad tycker du? Kommentera den här artikeln!

Etiketter

Jag söker jobb i Norge →
(För svenska jobbsökande)
Finn svensk personell →
(For norske bedrifter)
×
×

Det här är Sverige-Norge.se

×

  Logga in och börja söka.

×

  Logga in och börja söka.

×

  Skapa ditt konto och bli sökbar.

×

  Pröva på gratis & sök personal.

×

  Logga in och börja söka.

×

Skicka den här länken till en vän!

Vi har hjälpt norska arbetsgivare som söker svensk personal och har kandidater inom alla branscher.

×

Skicka den här länken till en vän!