2000 svenska sjuksköterskor söker norsk leg. varje år

I Norge är det brist på sjuksköterskor vilket det också är i Sverige. För att fylla sina tjänster söker sig norska arbetsgivare till Sverige för att anställa svenska sjuksköterskor.

← Tillbaka till sidan om sjuksköterskor i Norge

Varje år får ca. 4000 svenska sjuksköterskor sin svenska legitimation samtidigt som 2000 sjuksköterskor söker efter norsk legitimation, eller norsk autorisasjon som det kallas.

Det här uppmärksammar GP i en stor artikel där de intervjuar Camilla och Josefin som valde Norge framöver Sverige. Här är ett utdrag av artikeln:

Att svenska sjuksköterskor söker sig till norska sjukhus handlar i grunden om pengar. Men för Camilla Gunnarsson och Josefin Moberg är det inte så enkelt att de bara vill tjäna bra och väljer bäst betalande alternativ.

– Att som helt nyutexaminerad gå in på 100 procent i en verksamhet som är underbemannad, där avdelningar under sommaren slås ihop och där ingen ur ordinarie personal känner till de nya konstellationerna av patienter, det känns faktiskt som en mardröm. Du tvingas gå in och ta ett ansvar du inte är redo för, säger Camilla.

– Då börjar man tänka att okej, ska jag kanske jobba deltid för att orka? Men då blir ens ekonomiska situation ett problem, säger Josefin.

Efter att ha bytt om till vita sjukhuskläder i ett stort, underjordiskt omklädningsrum tar Camilla och Josefin hissen upp till avdelningen för infektion och blodsjukdomar där de jobbar tillsammans.

– Lyxigt, vi är tre sjuksköterskor på min station i kväll och har bara sex patienter just nu. Det finns kapacitet för åtta, säger Camilla.

 

Har kan du läsa hur du får ett jobb som sjuksköterska i Norge.

 


Kommentarer
 1. Förstår att det inte bara är lönen. Norge är ju fantastiskt vackert också!
  Hade jag varit nyutexaminerad sskj hade jag också flyttat dit! 🙂

  Det enda kruxet kan väl vara språket. Norskan är inte alltid så lätt att förstå…

 2. Viktor
  Aug
  06

  Språket tar några veckor att förstå. Sen tar det ganska lång tid innan man kan prata norska flytande.

 3. Frida
  Jan
  17

  Hej! jag tog precis min examen och ska börja jobba i norge. Därför behöver jag söka norsk legitimation, min fråga är om det räcker att skicka med examensbeviset i ansökan eller måste jag vänta in den svenska leg för att skicka med den oxå? tacksam för svar!/Frida

 4. Viktor Nord
  Feb
  10
Vad tycker du? Kommentera den här artikeln!

Jag söker jobb i Norge →
(För svenska jobbsökande)
Finn svensk personell →
(For norske bedrifter)
×
×

Det här är Sverige-Norge.se

×

  Logga in och börja söka.

×

  Logga in och börja söka.

×

  Skapa ditt konto och bli sökbar.

×

  Pröva på gratis & sök personal.

×

  Logga in och börja söka.

×

Skicka den här länken till en vän!

Vi har hjälpt norska arbetsgivare som söker svensk personal och har kandidater inom alla branscher.

×

Skicka den här länken till en vän!