Vill du jobba i Norge som sjuksköterska?

Genom att skapa en profil här hos oss blir du synlig för hundratals norska företag som söker svenskar. Sverige-Norge.se är en privat arbetsförmedling i Göteborg som hjälpt tusentals personer till Norge sedan 2007.

2350 sjuksköterskor saknas i Norge

Bristen på arbetskraft i Norge är fortsatt stor inom hälsosektorn. NAVs företagsundersökning uppskattar att det saknas 2350 sjuksköterskor i Norge. Det är också stor brist på helsefagarbeidere, legespesialister och andra hälsoyrken. Tillsammans är det närmare 6000 personer som saknas. Om…

Läs hela nyheten →
Publicerat 2015-05-25

Här hittar du jobben i Norge!

Aftonbladet skrev en artikel efter att ha intervjuat vår VD Viktor Nord. Här kan du läsa artikel och tipsen som gavs i intervjun: Den heta norska arbetsmarknaden skriker efter svenskar. Men glöm fiskrensning och lagerjobb – nu vill arbetsgivarna ha högkvalificerade…

Läs hela nyheten →
Publicerat 2014-08-11


Vanliga frågor:

Vad krävs för att få jobba i Norge?

Nordiska medborgare kan bosätta sig och arbeta i Norge utan någon form av tillstånd. Efter du bosatt dig i Norge och hittat ett arbete är det viktigt att du ordnar ett norskt skattekort, norskt personnummer, bankkonto, norskt telefonabonnemang och anmäla flytt till skattverket i Sverige.

Hur fungerar Sverige-Norge.se?

Sverige-Norge.se är en privat arbetsförmedling i Göteborg, Sverige. Vi hjälper svenskar att få arbete i Norge inom alla möjliga branscher. Sedan 2007 har vi förmedlat mer än 4000 arbeten.

Efter att du registrerat din profil hos oss kommer du att bli synlig för hundratals norska arbetsgivare som är ute efter svensk personal. De kommer kontakta dig direkt över telefon eller e-post med konkreta jobberbjudanden som du sedan kan ta ställning till.

Du kommer också få tillgång att söka tusentals lediga jobb genom vår Sök-Jobb-funktion som blir tillgänglig för dig när du registrerat ett komplett CV.

När du fått ett jobb i Norge kan du fortfarande ha stor nytta av hemsidan. Vi kommer att skicka ut information kring regelförändringar, skattetips, valutakurser, evenemang och mycket mer.

Vilka arbetstider har man i Norge?

En arbetsvecka i Norge är oftast 37,5 timmar istället för Sveriges 40 timmar.


Kontakta oss direkt:

Anna Carlstedt

Information- och rekryteringsansvarig
+46 736223034
anna@sverige-norge.se

Du som svensk sjuksköterska är oerhört eftertraktad och uppskattad i Norge. Du får bättre arbetsvillkor, högre lön men framför allt en lugnare tillvaro än i Sverige. Du får mer tid tillsammans med patienterna vilket göra att både du och patienterna mår bättre. Du är förmodligen inte heller ensam som svensk på arbetsplatsen utan du kommer säkerligen ha  någon att dela dina Norge-erfarenheter med.

ssk

Det finns ett par saker som är viktigt att tänka på innan du kan få ett jobb i Norge. För det första måste du ansöka om norsk legitimation, även kallat norsk auktorisation (autorisasjon) och därefter komma i kontakt med en seriös norsk arbetsgivare.

Vi hjälper dig att hitta rätt arbetsgivare i Norge när du skapat en profil:

- För vissa arbetsgivare genomför vi första delen av rekryteringen vilket innebär att vi hjälper dig att lättare få ett matchande jobb i Norge.
- Du får hjälp att ansöka om norsk legitimation (som behövs för jobb i Norge)
- Du får ett CV enligt norsk standard
- Du får tips om de bästa och mest seriösa norska arbetsgivare, både bemanningsbolag, sjukhus och kommunala sjukhem
- Du får hjälp att berättar hur du ordnar norskt personnummer och skattekort
- För vissa arbetsgivare genomför vi första delen av rekryteringen vilket innebär att vi hjälper dig att se till så att du verkligen kommer ut i arbete.
- Du får svar på dina frågor och funderingar kring jobb i Norge

Kort om Sverige-Norge.se

Vi är en privat arbetsförmedling som finansieras av norska företag som vill komma i kontakt med svensk arbetskraft. Det innebär att du aldrig kommer bli direkt anställd av oss utan bara få den hjälp du behöver för att börja jobba i Norge. Sverige-Norge.se tar aldrig ut någon avgift för den hjälp som ges till svenska jobbsökanden. Sedan starten 2007 har närmare 4000 svenskar fått ett jobb i Norge genom oss.

Norsk sjuksköterskelegitimation

Ett krav för att du skall få jobba i Norge som sjuksköterska är att du har en norsk sjuksköterskelegitimation. Den tar mellan 4-6 veckor att få och gäller därefter hela livet. Vi har skrivit ihop en enkel guide hur du ansöker längre ner på sidan.

Seriösa norska arbetsgivare

Det finns en uppsjö av norska företag som vill anställa svenska sjuksköterskor, de flesta seriösa men även en del oseriösa. Vi kvalitetssäkrar därför alla norska företag som vänder sig till oss för att anställa svenska sjuksköterskor innan vi kopplar ihop dem med dig.

Lön för sjuksköterskor i Norge

Den genomsnittliga månadslönen för en sjuksköterska i Norge är 39500 NOK. En specialistsjuksköterska har en lön på 45000 NOK i Norge. Du kan läsa mer om löner för sjuksköterskor i Norge här.

 

Intervju med svenska sjuksköterskan Sara
Centric-Care-Oslo

Varför valde du att jobba för Centric Care?
Jag fick ett gott första intryck vid intervjun i Sverige och även kontakten med min kontaktperson i Norge kändes bra.

Hur upplever du Centric Care som arbetsgivare?
Jag upplever att Centric är måna om sin personal. Min kontaktperson i Norge hör av sig och frågar hur det går för mig. När man funderar över något får man snabbt svar och hjälp. Uppskattar även att Centric ordnar After Work en gång per månad då man har möjlighet att träffa andra som jobbar där.

Hur fungerar det med praktiska detaljer som boende, resor och lön?
Centric ordnar med boende på plats i Oslo men jag har istället valt att bo med min sambo som har en annan arbetsgivare utanför vården. Centric står då för en del av hyran. Jag bokade själv resan till Oslo och fick ett schablonbelopp utbetalat. Jag har därefter en fri hemresa till Göteborg en gång per månad. Lönen är individuell och baseras på tidigare vårderfarenhet.

Hur fungerar det med språket?
Det har gått relativt bra att förstå norskan i Oslo men jag kan tänka mig att det är svårare i andra delar av Norge. Det har blivit några roliga feltolkningar men det får man bjuda på. Det är viktigt att våga fråga om man inte förstår. Jag hade min chefs telefon en dag. När en person ringde och frågade efter chefen sa jag att hon var ”ledig” och bad personen att återkomma en annan dag. Efter samtalet berättade en kollega att ”ledig” betyder ”tillgänglig” på norska. Personen måste undrat varför hon inte fick tala med min chef om hon nu var tillgänglig.

Har du något tips till andra som är sugna på att göra något annat i sin karriär?
Det är aldrig försent att byta jobb eller karriär. Genom att våga prova nått nytt får du med dig nya erfarenheter och kunskaper för framtiden.


Så här ansöker du om norsk legitimation (norsk autorisasjon)
Steg 1 – Fyll i blanketten

Fyll i blanketten för norsk autorisasjon. Behöver du vägledning hur du skall fylla i blanketten kan du läsa den. Det skall dock vara enkelt. Det finns även en checklista här.

Tips:
- Health Personnel category – skriv “general nurse”
- Description / name of examination or test – skriv sjuksköterskeexamen
- Date of passing – datumet som står på ditt yrkesexamensbevis, tänk på att fylla i datum/månad/år
- List of enclosures – tänk på att ge varje dokument/sida en rad och numrera

Skriv under med blå bläckpenna.

Steg 2– Betala avgiften och bifoga en kopia på kvittot

För att få din norska autorisasjon måste du innan du sänder in ansökan betala ett belopp till norska staten på 1665 NOK (norska kronor). Avgiften måste betalas i NOK och eventuella transaktionsavgifter betalar du. Du betalar avgiften  till följande konto:

 • o SWIFT/BIC: DNBANOKK
 • o IBAN: NO8876940516796
 • o Bank: DNB, 0021 Oslo

Glöm inte att märka betalningen med ditt namn och födelsedatum!

När betalningen är genomförd (dvs. har dragits från ditt konto) skall du bifoga ett kvitto tillsammans med din ansökan. En skärmdump/printscreen på betalningen är inte giltig. Kontakta din bank om du behöver hjälp.

Mer detaljerad information om betalningen finns här.

Steg 3– Dokument & bilagor (vidimering/bekräftade)

Tillsammans med din ansökan måste du skicka med en kopia på följande:

 • Pass
 • Utbildningsbevis (yrkesexamensbevis)
 • Svensk sjuksköterskelegitimation från socialstyrelsen*
 • Arbetsintyg (5 år tillbaka), endast om du har en legitimation som är äldre än 15 år. Om du inte kan få ut arbetsgivarintyg från tidigare arbetsgivare måste du skicka med en förklaring till varför.
 • Betalningsbekräftelse från internetbank på betald handläggningsavgift.

När du tagit en kopia på dina dokument måste du få dem vidimerade/bekräftade. Det här får du genom att en instans stämplar samt skriver under att kopian är riktig. (OBS! Detta måste göras på VARJE sida) Vidimering innebär att den som bekräftar innebär att kopian är identisk med originaldokumentet.

Stämpeln måste visa vilken instans som bekräftar kopian med namn och telefonnummer. Godkända instanser:

 • Alla offentlige instanser (exempelvis Arbetsförmedlingen, fackförening m.m, dessa gör det oftast gratis)
 • Advokater
 • Ambassader och konsulat
 • Notarius publicus
 • Utbildningsenheten där du har fått din utbildning

* Detta sköts direkt hos Socialstyrelsen. Du kontaktar Socialstyrelsen per mail hosp@socialstyrelsen.se och ber att de skickar en bekräftelse av din svenska auktorisation till SAK.

Steg 4 – Skicka in din ansökan

Ansökan skall skickas per post till:

Statens autorisasjonskontor for helsepersonell (SAK)
Postboks 8053 Dep
0031 OSLO
NORGE

OBS! Informationen ovan är hämtad från SAK (Statens Autorisasjons-Kontor for helsepersonell) 26 augusti 2015. Informationen är översatt till svenska av Sverige-Norge.se. Källa: http://www.sak.no/slik-soker-du/Sider/sykepleier.aspx

Nyfiken? Vi hjälper dig att hitta ett bra jobb som sjuksköterska i Norge!

anna1

Kontakta oss direkt!

Anna Carlstedt, Rekryterare Hälsa

anna@sverige-norge.se