Vill du jobba i Norge som sjuksköterska?

Genom att skapa en profil här hos oss blir du synlig för hundratals norska företag som söker svenskar. Sverige-Norge.se är en privat arbetsförmedling i Göteborg som hjälpt tusentals personer till Norge sedan 2007.

Vanliga frågor:

Hur fungerar Sverige-Norge.se?

Sverige-Norge.se är en privat arbetsförmedling i Göteborg, Sverige. Vi hjälper svenskar att få arbete i Norge inom alla möjliga branscher. Sedan 2007 har vi förmedlat mer än 4000 arbeten.

Efter att du registrerat din profil hos oss kommer du att bli synlig för hundratals norska arbetsgivare som är ute efter svensk personal. De kommer kontakta dig direkt över telefon eller e-post med konkreta jobberbjudanden som du sedan kan ta ställning till.

Du kommer också få tillgång att söka tusentals lediga jobb genom vår Sök-Jobb-funktion som blir tillgänglig för dig när du registrerat ett komplett CV.

När du fått ett jobb i Norge kan du fortfarande ha stor nytta av hemsidan. Vi kommer att skicka ut information kring regelförändringar, skattetips, valutakurser, evenemang och mycket mer.

Vad krävs för att få jobba i Norge?

Nordiska medborgare kan bosätta sig och arbeta i Norge utan någon form av tillstånd. Efter du bosatt dig i Norge och hittat ett arbete är det viktigt att du ordnar ett norskt skattekort, norskt personnummer, bankkonto, norskt telefonabonnemang och anmäla flytt till skattverket i Sverige.

Vilka arbetstider har man i Norge?

En arbetsvecka i Norge är oftast 37,5 timmar istället för Sveriges 40 timmar.

Hur ansöker jag om norsk auktorisation?

Se vår guide längre ner på denna sidan. Behöver du mer hjälp är du välkommen att kontakta oss.


Vi hjälper Adecco med rekrytering till Norge!

  Sverige-Norge.se har nyligen ingått ett samarbete med Adecco i Norge för att få fler sjuksköterskor att söka deras tjänster. Det finns väldigt många duktiga sjuksköterskor där ute, vilka vi gärna vill ska få bättre lön och frihet. Men det…

Läs hela nyheten →
Publicerat 2017-03-07

2350 sjuksköterskor saknas i Norge

Bristen på arbetskraft i Norge är fortsatt stor inom hälsosektorn. NAVs företagsundersökning uppskattar att det saknas 2350 sjuksköterskor i Norge. Det är också stor brist på helsefagarbeidere, legespesialister och andra hälsoyrken. Tillsammans är det närmare 6000 personer som saknas. Om…

Läs hela nyheten →
Publicerat 2015-05-25


Kontakta oss direkt:

Viktor Nord

Daglig leder
+46 70 334 56 14 (Sverige)
viktor@sverige-norge.se
Varför Norge?

Du som svensk sjuksköterska är oerhört eftertraktad och uppskattad i Norge. Du får bättre arbetsvillkor, högre lön men framför allt en lugnare tillvaro än i Sverige. Du får mer tid tillsammans med patienterna vilket göra att både du och patienterna mår bättre. Du är förmodligen inte heller ensam som svensk på arbetsplatsen utan du kommer säkerligen ha någon att dela dina Norge-erfarenheter med.

ssk
Varför skall du kontakta Sverige-Norge.se?

Vi hjälper dig att förbereda dig inför ett jobb i Norge och finns tillgängliga angående frågor kring ansöka om norsk auktorisation, D-nummer, skattekort osv. Genom att vända dig till oss får du ett extra bollplank både innan och efter när du är i Norge om några problem skulle uppstå. Vi samarbetar dessutom med flera olika arbetsgivare, vilket gör att vi gör det enkelt för dig som jobbsökande att få flera bokade intervjuer och kan därmed även få flera olika erbjudanden.

Vi hjälper dig att hitta rätt arbetsgivare i Norge :

- Vi genomför första delen av rekryteringen vilket gör att vi snabbt kan få dig i kontakt med rätt personer.
- Du får hjälp att ansöka om norsk legitimation (som behövs för jobb i Norge).
- Du får tips om de bästa och mest seriösa norska arbetsgivare, både bemanningsbolag, sjukhus och kommunala sjukhem.
- Vi berättar hur du ordnar norskt personnummer och skattekort.
- Du får svar på dina frågor och funderingar kring jobb i Norge.

Kort om Sverige-Norge.se

Vi är en privat arbetsförmedling som finansieras av norska företag som vill komma i kontakt med svensk arbetskraft. Det innebär att du aldrig kommer bli direkt anställd av oss utan bara få den hjälp du behöver för att börja jobba i Norge. Sverige-Norge.se tar aldrig ut någon avgift för den hjälp som ges till svenska jobbsökanden. Sedan starten 2007 har närmare 4000 svenskar fått ett jobb i Norge genom oss.

Norsk sjuksköterskelegitimation

Ett krav för att du skall få jobba i Norge som sjuksköterska är att du har en norsk sjuksköterskelegitimation. Den tar mellan 4-6 veckor att få och gäller därefter hela livet. Vi har skrivit ihop en enkel guide hur du ansöker längre ner på sidan.

Seriösa norska arbetsgivare

Det finns en uppsjö av norska företag som vill anställa svenska sjuksköterskor, de flesta seriösa men även en del oseriösa. Vi kvalitetssäkrar därför alla norska företag som vänder sig till oss för att anställa svenska sjuksköterskor innan vi kopplar ihop dem med dig.

Lön för sjuksköterskor i Norge

Den genomsnittliga månadslönen för en sjuksköterska i Norge är 39500 NOK. En specialistsjuksköterska har en lön på 45000 NOK i Norge. Du kan läsa mer om löner för sjuksköterskor i Norge här.

Intervju med svenska sjuksköterskan Sara
Centric-Care-Oslo

Varför valde du att jobba för Centric Care?
Jag fick ett gott första intryck vid intervjun i Sverige och även kontakten med min kontaktperson i Norge kändes bra.

Hur upplever du Centric Care som arbetsgivare?
Jag upplever att Centric är måna om sin personal. Min kontaktperson i Norge hör av sig och frågar hur det går för mig. När man funderar över något får man snabbt svar och hjälp. Uppskattar även att Centric ordnar After Work en gång per månad då man har möjlighet att träffa andra som jobbar där.

Hur fungerar det med praktiska detaljer som boende, resor och lön?
Centric ordnar med boende på plats i Oslo men jag har istället valt att bo med min sambo som har en annan arbetsgivare utanför vården. Centric står då för en del av hyran. Jag bokade själv resan till Oslo och fick ett schablonbelopp utbetalat. Jag har därefter en fri hemresa till Göteborg en gång per månad. Lönen är individuell och baseras på tidigare vårderfarenhet.

Hur fungerar det med språket?
Det har gått relativt bra att förstå norskan i Oslo men jag kan tänka mig att det är svårare i andra delar av Norge. Det har blivit några roliga feltolkningar men det får man bjuda på. Det är viktigt att våga fråga om man inte förstår. Jag hade min chefs telefon en dag. När en person ringde och frågade efter chefen sa jag att hon var ”ledig” och bad personen att återkomma en annan dag. Efter samtalet berättade en kollega att ”ledig” betyder ”tillgänglig” på norska. Personen måste undrat varför hon inte fick tala med min chef om hon nu var tillgänglig.

Har du något tips till andra som är sugna på att göra något annat i sin karriär?
Det är aldrig försent att byta jobb eller karriär. Genom att våga prova nått nytt får du med dig nya erfarenheter och kunskaper för framtiden.


Så här ansöker du om norsk legitimation (norsk autorisasjon)

Steg 1 – Skapa inlogg
Numera går det endast att söka via nätet och då krävs det att du har ett norskt D-nummer, har du inte det skapar du en profil genom att klicka på “Gå vidare till flera inloggningsmetoder”. Det finns även en norsk vägledning om hur du skall skapa en profil och sedan ansöka online som du kan läsa.

Klicka här om du inte har D-nummer.

Klicka här
 om du har D-nummer.

Steg 2 – Betala avgiften och bifoga en kopia på kvittot
För att få din norska autorisasjon måste du innan du sänder in ansökan betala ett belopp till norska staten på 1665 NOK (norska kronor). Avgiften måste betalas i NOK och eventuella transaktionsavgifter betalar du. Du betalar avgiften på följande sätt:

 • o MEDDELANDE: Märk betalningen med namn och födelsedatum.
 • o KONTO: 7694.05.12162
 • o SWIFT/BIC: DNBANOKK
 • o IBAN: NO7676940512162
 • o BANK: DNB, 0021 Oslo

Glöm inte att märka betalningen med ditt namn och födelsedatum!

När betalningen är genomförd (dvs. har dragits från ditt konto) skall du bifoga ett kvitto tillsammans med din ansökan. En skärmdump/printscreen på betalningen är inte giltig. Kontakta din bank om du behöver hjälp.

Mer detaljerad information om betalningen finns här. (Søk om autorisasjon → Gebyr)

Steg 3 – Fyll i och skicka in din ansökan
Logga in med det användarnamn och lösenord du skapade i steg 1. Det gör du här.

Första gången du loggar in måste du lägga till ett schema. Det gör du enklast genom att använda sökfunktionen längst upp till höger. Använd sökorden Autorisasjon som sykepleier.

Klicka sedan på sökresultatet Autorisasjon som sykepleier, på nästa sida klickar du på “Søknad om autorisasjon og lisens som helsepersonell“. Sedan klickar du på aukt, du slussas då vidare till ansökningen och ditt schema “Søknad om autorisasjon og lisens” har blivit inlagt. Du hittar detta under “Min meldingsboks” i menyn i toppen.

Klicka på “Min meldingsboks” och du ser att schemat är inlagt. Klicka då på schemat för att börja fylla i din ansökan.

Steg för steg:
1. Fyll i dina personuppgifter.
Tänk på att namnet måste stämma med ditt pass. Om du har ändrat namn måste du bocka i den boxen och senare bifoga vigselattest eller bekräftelse om namnändringen från folkbokföringen.

2. Fyll i din adress.

3. Vad din ansökan gäller.
Eftersom du har legitimation i annat land klickar du på ”Legg til godkjenning i land utenfor Norge”. Där fyller du i vilket land du har legitimation i, din titel och vilka datum den är utfärdad för.

Under yrkesgrupp väljer du Sykepleier i rullisten.

Som “Godkjenningstype” väljer du Autorisasjon.

4. Information om din utbildning
Fyll i fälten angående vilket universitet/högskola du studerat vid samt när.

5. Arbetserfarenhet.
Har du en examen från Norden eller EU/EES behöver du normalt sett inte skicka med något arbetsintyg. Förutsatt att du arbetat som sjuksköterska inom de senaste 15 åren.

Har du däremot en utbildning utanför är det viktigt att du sänder in dokumentation från dina tidigare arbetsplatser och arbetsuppgifter. Även om dessa varit i Sverige.  Du kommer även behöva bifoga mer exakt information om din utbildning såsom kursplaner etc.

6. Sista steget är att bifoga alla efterfrågade dokument. (Se även steg 4.) När vi frågar Helsedirektoratet vilka dokument som krävs för nordisk examen får vi olika svar. Därför är det säkrast att kolla i högra kolumnen vilka dokument som du behöver bifoga. Det är därför bra att påbörja registreringen på nätet innan du går och får alla dokumenten vidimerade (se steg 4).

Dessa verkar vara standard:

 • Pass
 • Kvitto på inbetald avgift
 • Underskriven ansökan, det gör du så här: När du kontrollerat att allt är korrekt ifyllt klickar du på fliken ” Oversikt – skjema og vedlegg” uppe till vänster . Där kan du klicka upp en PDF-version av din ansökan. Skriv sedan ut den, signera och sedan skall du skanna in den och ladda upp och bifoga innan ansökan kan sändas vidare.
 • Kopia av din legitimation
 • Kopia av examensbevis
 • Kopia av betyg

7. För att lägga till bilagor klickar du på fliken ” Oversikt – skjema og vedlegg” uppe till vänster.

Under ”Filvedlegg” kan du i rullisten välja vad det är du vill ladda upp.

Ladda sedan upp alla efterfrågade dokument.

Tänk på att alla dokument måste vara vidimerade!

8. Gå sedan tillbaka till ditt schema/ansökan och klicka på ”Kontroller skjema” längst ner och när det är klart klickar du på ”Vidare till signering”. Du har sedan skickat in din ansökan!

Steg 4 – Dokument & bilagor (vidimering/bekräftade)
Tillsammans med din ansökan måste du bifoga med en färg kopia på följande (detta kan dock skilja sig, det står på söksidan vilka dokument som behövs):

 • Pass
 • Utbildningsbevis (yrkesexamensbevis)
 • Svensk sjuksköterskelegitimation
 • Arbetsintyg (5 år tillbaka), endast om du har en legitimation som är äldre än 15 år. Om du inte kan få ut arbetsgivarintyg från tidigare arbetsgivare måste du skicka med en förklaring till varför.
 • Betyg
 • Betalningsbekräftelse från internetbank på betald handläggningsavgift.

När du tagit en kopia på dina dokument måste du få dem vidimerade/bekräftade. Det här får du genom att en instans stämplar samt skriver under att kopian är riktig. (OBS! Detta måste göras på VARJE sida) Vidimering innebär att den som bekräftar innebär att kopian är identisk med originaldokumentet.

Stämpeln måste visa vilken instans som bekräftar kopian med namn och telefonnummer.
Godkända instanser:

 • Alla offentliga instanser (exempelvis Arbetsförmedlingen, fackförening m.m, dessa gör det oftast gratis)
 • Advokater
 • Ambassader och konsulat
 • Notarius publicus
 • Utbildningsenheten där du har fått din utbildning

OBS! Informationen ovan är hämtad från Helsedirektoratet den 9 februari 2016. Informationen är översatt till svenska av Sverige-Norge.se. Källa: https://helsedirektoratet.no/autorisasjon-utdanning-og-godkjenning/autorisasjon-og-lisens/sykepleier. Sverige-norge.se är inte ansvarig för felaktigheter utan du som söker måste själv kontrollera så allt är korrekt.

Nyfiken? Vi hjälper dig att hitta ett bra jobb som sjuksköterska i Norge!

viktor1

Kontakta oss direkt!

Viktor Nord, Rekryterare

Viktor@sverige-norge.se